Oslo Høyres skolepolitiske talsperson Mehmet Kaan Inan.

Vil gjøre det lettere for skolene i Oslo å sette opp overvåkingskamera

Flertallet i Oslo Høyres programkomité ønsker å gjøre det lettere for skoler å installere overvåkingskameraer. Men spørsmålet splitter komiteen.

Publisert Sist oppdatert

– Skoler som ønsker kameraovervåkning, skal få det, mener vi. Er det et ønske, så skal kommunen legge til rette for det og ta den regninga.

Det sier Høyres skolepolitiske talsperson Mehmet Kaan Inan til Avisa Oslo. Han er en av femten medlemmer av Høyres programkomité, som nylig har lagt frem sitt utkast til bystyreprogram. Der heter det at Oslo Høyre vil «redusere terskelen for når skoler kan installere overvåkningskameraer på skolens områder.»

Inan utdyper overfor Avisa Oslo:

– Vi ser at mye av kriminaliteten har flyttet seg inn på skolens områder og inn i klasserommene. Vi har ganske mange eksempler fra de siste årene hvor skolens overvåkningskameraer har blitt brukt til å oppklare straffesaker, sier han.

Les også: Skolevold øker kraftig i Oslo

Utenfor skoletiden

Dagens lovverk åpner allerede for at skoler kan ha overvåkningskamera på utsiden av skolen for å motvirke hærverk eller annen kriminalitet, men ifølge Datatilsynet skal overvåkingen normalt avgrenses til perioder utenfor alminnelig skoletid.

«Dette gjelder både inne og ute på steder hvor elevene ferdes i sin skolehverdag, slik som skolegård, ganger, kantine eller klasserom. Elever og foresatte skal være godt informert om overvåkingen og når den skjer», skriver Datatilsynet på sine hjemmesider.

Det er dette programkomiteen foreslår å «redusere terskelen» for. Men punktet splitter komiteen.

Rett på privatliv

Fire av komiteens medlemmer tatt dissens og ønsker å stryke punktet.

– Terskelen skal være høy. Det har med personvern å gjøre. Også elever har krav på privatliv og krav på å unngå overvåkning, mener komitéleder og nestleder i Oslo Høyre Merethe Agerbak-Jensen.

Ifølge en artikkel i Avisa Oslo fra januar i år har minst 27 Oslo-skoler installert kameraer, men avisa kunne også fortelle at ikke alle har søkt om og fått tillatelse.

Powered by Labrador CMS