Venstres leder Guri Melby taler til Venstres landsmøtet på Gardermoen.

Guri Melby presenterte lærerløfte i tale til Venstres landsmøte

Venstres partileder pekte spesielt på barna som skal arve jorda – og som hun mener må få bedre betalte lærere.

Publisert

– Kjære landsmøte, jeg er redd for at vi på vei inn i en motivasjonskrise i norsk skole. Vi har lærere som vil slutte, og elever som blir stadig mindre motiverte. Foreldre som er bekymret for ungene sine. Og kunnskapsministeren? Hun følger situasjonen nøye. Hun vurderer tiltak fortløpende. Men hun leverer ingen, sa Melby i sin tale til Venstres landsmøte på Gardermoen fredag.

Venstre-lederen viste til at Arbeiderpartiet og Senterpartiet har 279 av 356 ordførere i Norge, noe som også gir dem makt inn mot arbeidsgiverorganisasjonen KS.

Lærerne har nettopp gjennomført sin lengste streik noensinne, som endte med at regjeringen la ned tvungen lønnsnemnd.

– Heldigvis har vi et valg neste år. Vårt felles løfte i alle kommuner, enten det er Bergen eller Bodø, Haugesund eller Harstad, er: Venstre skal jobbe for at elevene får den hjelpen de trenger og lærerne den lønnen de fortjener, sa Melby.

Urolige tider

Venstre innleder nå et tre dager langt landsmøte, hvor de skal snekre ny politikk fram mot lokalvalget neste år.

I talen fokuserte Melby mye på de små, som nå vokser opp i en mer urolig verden.

– Alle vi som er her, har blitt voksne i en verden som er blitt bedre år for år. Vi har levd gjennom framskritt. Vi skylder ungene våre det samme, å vokse opp i en verden som blir bedre. År for år. Akkurat nå føles det ikke som vi klarer det, sa Melby.

Klimakrise

Melby trakk også fram de minste i samfunnet da hun tok opp klimakrisen.

– Vi skylder neste generasjon en jordklode som er i bedre stand enn den vi selv ble født på. Men vi vet at det blir vanskelig. I år har vi sett klimaendringene – og det er et skremmende syn, sa Melby.

Hun undret seg over hva dagens seksåringer vil si i framtiden.

– Vil de si at vi tok Europa framover? Eller vil de si at dette var tiåret der populistiske krefter og autoritære statsledere vant fram? At de rev ned de institusjonene som sikrer friheten?

– Nå er det vår generasjon som må ta de rette valgene. Kjempe de riktige kampene. Vi skal sørge for at vi ikke bare kommer oss gjennom krisen, men at vi også tar samfunnet framover, sa Melby i avslutningen av talen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS