chatgpt kunstig intelligens

En av tre har brukt KI på skole eller jobb

Nesten en av tre har brukt kunstig intelligens i skole-, studie- eller jobbsammenheng det siste året, viser en undersøkelse. Også noen av de aller eldste.

Publisert Sist oppdatert

Norstat har gjennomført undersøkelsen på vegne av NRK i et representativt utvalg på 1000 mennesker. To av tre svarer at de ikke har brukt noen av KI-tjenestene, mens 4 prosent svarer at de ikke vet.

Den klart mest vanlige tjenesten som brukes, er ChatGPT. Omtrent en firedel svarer at de har brukt verktøyet. ChatGPT er en språkmodell som bruker kunstig intelligens for å forstå, lage og forbedre menneskelig tekst.

Blant dem mellom 18 og 29 år har 60 prosent brukt tjenesten til skole, studier eller jobb. I samme aldersgruppe svarer hver tredje de ikke har brukt noen av tjenestene.

Blant de aller eldste – i gruppen 80–99 år – svarer 5 prosent at de også har brukt ChatGPT det siste året. Blant dem mellom 70 og 79 er andelen 4 prosent, ifølge målingen.

En undersøkelse  Utdanningsnytt fikk gjennomført i januar avdekket at seks av ti lærere i videregående skole har tatt elever i å jukse ved bruk av KI-hjelpemidler. I februar kom oppfølgingen da 85 prosent av lærerne i videregående utdanning etterlyste nasjonale råd

I undersøkelsen svarer også seks av ti lærere at de er usikre på hvordan de kan bruke kunstig intelligens i jobben. Like mange sier at de heller ikke har fått tilbud om noe opplæring fra arbeidsgiver.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS