Fant mer stresshormon hos barn som ble passet hjemme enn i barnehage

Finske forskere har undersøkt stresshormonet kortisol også hos både barnehagebarn og barn som er hjemme på dagtid. 

Publisert

Tidligere har flere studier, både fra inn- og utland, vist at stresshormonet kortisol stiger hos barn som går i barnehagen i løpet av dagen. 

I prosjektet Trygg før 3 målte norske forskere stresshormonet til 119 barnehagestartere som var mellom 10 og 20 måneder da de begynte i barnehagen. Forskerne fant at de minste i barnehagen har et høyt nivå av stresshormonet kortisol. De som var under 14 måneder da de starta i barnehagen brukte også mye lenger tid på å få ned stresshormonet. 

Men nå har finske forskere også målt kortisolnivået hos barn som ikke er i barnehagen, men derimot er hjemme dagtid. De undersøkte spyttet til over 200 barn, fordelt på en gruppe med barnehagebarn og en gruppe med hjemmebarn.

Resultatet: Hjemmebarna har høyere nivåer av kortisol enn barnehagebarna gjennom dagen.

Det skriver forskning.no

De har snakket med Katja Tervahartialas ved Åbo universitet i Finland. Studien er en del av hennes doktorgrad. 

Tervahartiala vil ikke konkludere med at det er mer stressende å være hjemme, ut fra sin egen forskning. Men det er jo en av flere mulige forklaringer, legger hun til. De la blant annet merke til at barnehagebarna hadde en mer rutinepreget hverdag. 

− Rutiner er veldig bra for barn og kan påvirke stressregulering, sier den finske forskeren.

Så langt er det imidlertid ingen som vet sikkert hvor høyt nivået av kortisol må være for at det skal påvirke barn negativt. 

Powered by Labrador CMS