Forhandlingsleder i Unio Oslo Marianne Lange Krogh (i midten) og nestleder Bård Eirik Ruud ved forhandlingsstart mandag.

– Trenger et oppgjør som gjør det mulig å rekruttere nødvendig arbeidskraft

Oslo kommune mangler kvalifiserte lærere i skolen, barnehagelærere og sykepleiere. Arbeidstakersiden mener høyere lønn er viktig om man skal rekruttere flere. 

Publisert Sist oppdatert

– Det mangler for mange ansatte med nødvendig og tilstrekkelig kompetanse til å utføre tjenestene godt nok. Vi trenger derfor å se konkrete lønnsmessige tiltak fra arbeidsgiver for å beholde og rekruttere nødvendig arbeidskraft, sier forhandlingsleder for Unio i Oslo, Marianne Lange Krogh, i en pressemelding.

Mandag gikk startskuddet for lønnsoppgjøret i hovedstaden. Unios hovedanliggende i år er et lønnsoppgjør som de mener vil bidra til å skaffe fagfolka Oslo trenger. De peker på at kommunen ikke oppfyller bemanningsnormen i barnehagene og at det er mangel på kvalifiserte lærere i skolen, barnehagelærere og sykepleiere. 

– Det er ingen tvil om at lønn er et svært viktig virkemiddel i denne sammenhengen. Vi har derfor store forventninger til årets hovedtariffoppgjør for alle Unios grupper, sier Lange Krogh.

– Kompetanse og høyere utdanning må verdsettes i langt høyere grad enn ved tidligere tariffoppgjør i Oslo kommune. 

Unios kravsliste består av tre punkter: 

  • Reallønnsvekst med et prosentvis generelt tillegg på lønnstabellen
  • Særskilte lønnsmessige tiltak med en prioritering av ansatte med høyskole- og universitetsutdanning
  • Endring i ubekvemstillegg

Unio mener også at frontfagsmodellen må praktiseres mer fleksibelt, slik at den kan imøtekomme behovet Oslo kommune har for å beholde og rekruttere ansatte med høyere utdanning.

– Frontfagsrammen er en norm, ikke et tak. Her kan kommunen utnytte et handlingsrom, og begynne å tette gapet mellom offentlig og privat sektor som er spesielt tydelig i yrker som krever høyere utdanning, sier Lange Krogh.

Unio Oslo forhandler på vegne av 13 776 medlemmer. De fleste av disse er medlemmer i Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund. 

Powered by Labrador CMS