Nyttårsbrev til deg som vurderer å bli lærer i 2023

Debatt: Det er ingen hemmelighet at læreryrket kan være krevende og tøft å stå i, men vi må ikke glemme hva yrket egentlig betyr og hvor viktig denne jobben faktisk er.

Publisert

Vi skriver snart 2023, og nyttår feires over hele verden.

Kinesisk nyttår 2023 er kaninens år; et år som framhever kaninens snille og smarte natur. For kineserne så vel som for oss nordmenn, er kaninen et elskelig og stille dyr. I vår kultur blir kaninen ofte sett på som symbol på fruktbarhet og håp. Kaninen har også vært et populært motiv innenfor kirkelig kunst. Maleriet «Madonna of the Rabbit» av maleren Tizian fra 1530 viser jomfru Maria, Jesubarnet og en hvit kanin. Her kan kaninen sees på som et klart symbol for håp og fremgang. Vi som har hatt kanin i huset, vet at dens forsiktige kroppsspråk lett kan misforstås og undervurderes. Slik kan det kanskje også være med læreryrket som du vurderer å søke deg til? Kanskje lærerdrømmen din har blitt noe amputert og skremt av negative medieoppslag de siste årene?

Det er ingen hemmelighet at læreryrket kan være krevende og tøft å stå i (og lønna burde absolutt vært høyere), men vi må ikke glemme å løfte fram hva yrket egentlig betyr og hvor viktig denne jobben faktisk er. Tenk bare på den unike muligheten du som lærer vil ha i å kunne være med på å forme framtidige generasjoner i en tid hvor barn og unge trenger ekstra god veiledning fram mot å bli trygge og gode voksne. Å være lærer handler egentlig om å bygge mennesker.

Det er ikke få historiefortellinger hvor snille og geniale kaniner dukker opp over hele verden. Kanskje kjenner du til eventyrskikkelsen Alice i Eventyrland som følger etter en merkelig påkledd hvit kanin inn i et hull i bakken. Kaninhullet er inngangen til en helt ny verden hvor alt er mulig, og her starter en reise som skal forandre livet hennes for alltid. Alice gis her sjansen til å leve et annerledes, variert og rikt liv. Slik er det med læreryrket og. Du kan være med å utgjøre en forskjell i barn og unges liv samtidig som du får brukt ulike sider ved deg selv gjennom arbeidsdager hvor ingen dager er like.

Akkurat som Alice, vil læreryrket kunne utfordre deg til å lære mer om deg selv. Det handler om å skape din egen lærerframtid i en tid hvor du hele tiden får være i utvikling. Du gis som lærer muligheter i yrket ditt til å være en villblomst framfor en veggblomst. Ever Garrison uttrykte det slik: «En lærer er et kompass som aktiverer magneter av nysgjerrighet, kunnskap og visdom hos elevene sine». Dette sitatet kan sees i sammenheng med en form for kaninsymbolikk som ofte er forbundet med kjærlighet og hengivenhet. Det å kunne bety noe for barn og ungdom, å være «den ene», er noe som mange lærere opplever som meningsfylt og som må løftes fram for hva det er verdt.

I Eventyrland får til og med Alice vite en hemmelighet som går ut på å omgi seg med mennesker som får hjertet ditt til å smile. Her pekes det på noe av kjernen i læreryrket – hvor lett det er å bli glad i elevene sine. Tenk bare på å møte elevens smil og lys når hen mestrer noe og tar et steg videre faglig eller sosialt. Det er toppidrett på sitt beste!

Er du i tvil om du skal søke lærerutdanning til våren, men kjenner at du går med en lærerspire i magen, så er mitt råd at du gjør som Alice og følger den hvite kaninen. Du vil da om noen år kunne gå inn i en kreativ lærerverden hvor Norges kuleste mennesker jobber. Og du - kjedelige dager finnes ikke i lærerjobben!Powered by Labrador CMS