Fra skjermtid til boktid: Hvordan vi kan fremme leselyst blant barn

Debatt: – Vi bør skape et læringsmiljø som oppmuntrer til leselyst og utvikler leseferdigheter.

Publisert Sist oppdatert

Å begrense skjermtid vil ikke nødvendigvis føre til at barna leser mer. I stedet må vi oppmuntre til lesing som en meningsfylt aktivitet, og integrere bøker i undervisningen. Vi må også tenke over hvordan vi kan bruke teknologi på en måte som støtter leseferdigheter og leselyst.

I den digitale tidsalderen har vi blitt mer oppmerksomme på barnas økende skjermtid. Mange foreldre og pedagoger tror at begrensning av skjermtid naturlig vil oppmuntre barna til å lese mer. Men, det er ikke så enkelt. Faktisk kan en tvangsmessig reduksjon av skjermtid potensielt føre til motstand mot leseaktiviteter. Derfor er det viktig at vi oppmuntrer til lesing som en meningsfylt aktivitet og integrerer bøker i undervisningen på nye og spennende måter. Vi må også tenke over hvordan vi kan bruke teknologi på en måte som støtter leseferdigheter og leselyst.

En måte å gjøre dette på er å opprette en lesevennlig atmosfære, med en innbydende, komfortabel lesekrok med tilgang til et bredt utvalg av bøker kan stimulere barns interesse for lesing. Tillat barna å velge sine egne bøker basert på deres interesser. Dette kan bidra til å fremme en følelse av autonomi og gjøre lesing til en mer personlig og meningsfull aktivitet.

Å omgjøre begrensningen av skjermtid til økt lesing er ikke en prosess som går rett fram. Tvang kan ofte føre til motvilje, spesielt når det kommer til lesing. Derfor er det viktig å engasjere barn på en meningsfylt og givende måte. Bøker bør ikke fremstilles som et alternativ til teknologi, men heller som en kilde til kunnskap, eventyr, og fantasi.

Kreativ bruk av teknologi

Man kan også bruke teknologi på en kreativ måte for å gjøre lesingen mer engasjerende. Dette kan omfatte e-bøker, lydbøker, og leseapper som inneholder interaktive elementer. Slike verktøy kan bidra til å skape en mer dynamisk og tilpasset leseopplevelse, og kan være spesielt nyttig for motvillige lesere eller de som har lesevansker. 

Å integrere bøker i undervisningen kan også hjelpe til med å fremme leseferdighetene. Dette kan oppnås ved å tilby en rekke bøker på forskjellige ferdighetsnivåer og emner, samt å inkludere bokdiskusjoner i undervisningen. I tillegg kan lærere bruke bøker til å supplere og utdype undervisningsmateriell, noe som kan bidra til å skape en dypere forståelse og interesse for lesestoffet. 

Det er også viktig å huske på at teknologi ikke er en fiende av lesing, men snarere et verktøy som kan brukes til å styrke leseferdigheter og leselyst. E-bøker, lydbøker, og pedagogiske applikasjoner kan alle tilby interaktive og engasjerende leseopplevelser. For eksempel kan e-bøker og leseapper gi tilpassede leseopplevelser, der barn kan justere skriftstørrelsen, bakgrunnsfargen, eller bruke innebygd ordbok for å forbedre forståelsen. 

Lydbøker

Lydbøker kan hjelpe barn med å utvikle lytteferdigheter, forbedre vokabular, og bygge en sterkere tilknytning til litteraturens verden. Selvfølgelig er det viktig å sørge for en balanse mellom teknologi og tradisjonell lesing. Å ha fysiske bøker kan gi barn en annerledes taktil opplevelse, som kan være avgjørende for å skape en varig kjærlighet til lesing. Det er klart at det ikke er tilstrekkelig å bare begrense skjermtiden for å fremme lesing. I stedet trenger vi å utnytte det beste fra både bøker og teknologi, og skape en læringsmiljø som oppmuntrer til leselyst og utvikler leseferdigheter. Ved å gjøre dette kan vi hjelpe barna å oppdage gleden av å lese og sette dem på en sti mot livslang læring.

Lesing i hjemmet

Et tredje forslag er å oppmuntre foresatte til lesing hjemme. Det kan spille en viktig rolle i å fremme leselyst. Ved å lese høyt for barna, diskutere bøker og dele sin egen glede av lesing, kan foreldre skape en positiv lesekultur hjemme.

Husk at en av de beste måtene å fremme leselyst blant barn er å bygge en sterk lesekultur både hjemme og på skolen. Dette kan inkludere høytlesing, bokklubber, lesestunder, og regelmessige turer til biblioteket. Når barn ser at de voksne rundt dem setter pris på og engasjerer seg i lesing, vil de også være mer sannsynlig å utvikle en egen interesse for det.

*) Dette innlegget ble opprinnelig publisert på Martin Johannesens blogg, Rekk opp hånda.

Powered by Labrador CMS