Direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø.

KS: – Vi har foreslått en løsning på streiken

Neste uke trapper Utdanningsforbundet opp streiken kraftig. – Helt unødvendig, mener KS.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kom nyheten om at Utdanningsforbundet trapper opp lærerstreiken kraftig. Fra tirsdag 13. september tas ytterligere 3.000 lærere ut i streik. Et trekk arbeidsgiversiden kaller unødvendig.

– Det er svært beklagelig og helt unødvendig at Utdanningsforbundet varsler en kraftig opptrapping av streiken når partene er midt i en prosess for å prøve å finne en løsning. KS har presentert et konkret løsningsforslag på et møte tidligere i dag, sier KS’ forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i en e-post til Utdanningsnytt.

Møte onsdag formiddag

Han understreker at varselet om opptrapping samtidig ikke vil få noen betydning for arbeidet som pågår med å finne en løsning.

– Opptrappingen vil få store negative konsekvenser for enda flere elever som mister undervisning og en normal skolehverdag. Det er et stort ansvar Utdanningsforbundet tar på seg, sier Gangsø.

Les også: Handal om årsaken til streiken: – Det koster KS nærmest ingenting å gi de nyutdannede mer i lønn

I e-posten fra KS heter det at det har pågått en dialog mellom partene via Riksmekleren i noen dager. KS skriver at de «bidrar aktivt og konstruktivt for å prøve å finne en løsning».

– KS har hatt et møte med Utdanningsforbundet i formiddag, og presentert en løsning som imøtekommer deres prioriteringer av lærere med lengst utdanning og ansiennitet – innenfor de rammene vi har til rådighet, sier Gangsø.

– Dette er et konstruktivt bidrag til å løse streiken slik at elevene kan komme tilbake på skolen igjen. Vi forventer at Utdanningsforbundet ser at KS i dette nye tilbudet strekker seg så langt det er mulig, sier Gangsø.

Les også: Våre barn er ofre for en rekordlang streik. Snart er ti prosent av skoleåret tapt.

– Kan låse situasjonen ytterligere

I pressemeldingen som gikk ut fra Utdanningsforbundet tirsdag uttaler på sin side UDF-leder Steffen Handal følgende:

– Jeg registrerer ingen vilje fra arbeidsgiver KS til å komme oss i møte, sier Handal.

– KS er representant for lokale skolemyndigheter og burde kjempet sammen med oss andre for å sikre alle elever lærere med lærerutdanning gjennom lov og forskrift. Vi er dessverre ikke der nå. KS er mer opptatt av kommunenes handlingsrom enn elevenes beste. Det kan ikke fortsette.

Også Handal bekrefter kontakt med riksmekleren.

– Det har vært kontakt med Riksmekleren, men så langt har dette ikke gitt noe resultat. Vi kommer til å fortsette streiken helt til vi får på plass en bedre løsning for lærerne, sier han.

– KS opplyser at de har lagt frem et forslag til løsning i et møte onsdag?

– Jeg forholder meg til riksmekleren. Jeg mener det er det mest konstruktive nå. Et forsøk på å løse dette i offentligheten kan bidra til å låse situasjonen ytterligere.

Når de 3.000 lærerne går ut i streik fra tirsdag neste uke, vil Utdanningforbundet totalt ha cirka 6.500 lærere ute i streik. De fleste som tas ut neste uke er i Bergen og Bærum. Bryne og Trondheim er nye uttaksområder.

I tillegg har Skolenes landsforbund og Norsk Lektorlag tatt ut et 40-talls medlemmer hver. Lektorlaget tar også ut ytterligere 17 neste uke.

Powered by Labrador CMS