Kolbotn bibliotek

Frp vil kutte offentlig betalt morsmålsundervisning

Det bør ikke være en offentlig oppgave å betale for morsmålsundervisning, mener Fremskrittspartiet.

Partiet foreslår derfor å fjerne offentlig finansiering og organisering av morsmålsundervisning. Forslaget blir behandlet sammen med den nye opplæringsloven som blir debattert i Stortinget neste uke.

– Vi må bruke ressursene på å lære folk norsk, ikke språket fra hjemlandet. Det er norsk som er nøkkelen til å lykkes i Norge, sier Himanshu Gulati, Frps skolepolitiske talsmann.

Elever som ikke snakker godt nok norsk, kan i dag få undervisning på morsmålet inntil de kan følge undervisningen på norsk.

– Det er bra for den enkelte og samfunnet at folk snakker flere språk. Det er imidlertid ikke skattebetalernes oppgave å betale for morsmålsundervisning, det må den enkelte familie ordne og betale for selv, sier Gulati.

Elever som har svake ferdigheter i norsk, har etter opplæringsloven rett til morsmålsopplæring og fagopplæring på morsmålet om nødvendig. Frp vil kutte begge deler.

Gulati mener man må prioritere norskopplæring tidlig og sørge for at elevene kan norsk godt nok før de starter på skolen.

– Det er en større utfordring at elever plasseres i klasser uten at de har grunnlag for å følge undervisningen. Det kan være forstyrrende for den det gjelder og også for medelever, mener Gulati.

Den nye opplæringsloven skal opp til behandling i Stortinget 1. juni.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS