Marit Sanner leder Forandringsfabrikken, somholder til i Peder Claussønns gate i Oslo.

Tidligere ansatte kommer med hard kritikk av Forandringsfabrikken

– Du trår inn på et kontor hvor alle godtar galskapen, sier en tidligere ansatt i Forandringsfabrikken.

Publisert Sist oppdatert

Fagbladet Psykologisk.no har gjennom en anonymisert undersøkelse funnet ut at tidligere ansatte er svært kritiske til måten Forandringsfabrikken drives på. I undersøkelsen oppga syv tidligere ansatte at de har trengt terapi som følge av belastende arbeidsforhold hos Forandringsfabrikken. Åtte melder at de ble sykmeldt.

Ni personer oppgir at de fremdeles er preget av erfaringene sine ved den tidligere arbeidsplassen. Elleve sier de sluttet i jobben som følge av belastende arbeidsforhold. Totalt elleve svarte på undersøkelsen.

Forandringsfabrikken

Forandringsfabrikken er et nasjonalt kunnskapssenter. Senteret samler inn og presenterer informasjon fra barn og unge, og målet å forbedre og endre offentlige systemer barn er innom.

En tidligere ansatt uttaler at det ikke var rom for å stille spørsmål ved måten Forandringsfabrikken arbeidet. Hun forteller at en kollega som stilte spørsmål ble fryst ut av arbeidsmiljøet over tid.

– Du trår inn på et kontor hvor alle godtar galskapen. Jeg har aldri vært i en sekt, men det er det jeg sammenligner det med, forteller hun til Psykologisk.no.

Forandringsfabrikken har også tidligere fått kritikk. Utdanning omtalte Forandringsfabrikkens opplegg for skoleklasser "Timen Livet". Flere foreldre og psykologer var kritiske til opplegget og mente det lignet tvungen terapi.

Til Psykolgisk.no har tidligere ansatte meldt om overvåkning, manipulering og brudd på en rekke arbeidsrettigheter, og til psykologisk.no sier en av dem:

– Da jeg fortalte om arbeidsforholdene til psykologen min, sa han at det hørtes ut som jeg hadde vært med i en sekt. Vi hadde ofte motivasjonsmøter hvor vi ble påminnet hvorfor vi valgte å jobbe der.

Les også: Psykologer advarer: Livsmestrings-opplegg i skolen minner om gruppeterapi

Psykologisk.no skriver at de kjenner identiteten til de tidligere ansatte, som ønsket å være anonyme blant annet fordi de har fått indirekte trusler om at å snakke stygt om Forandringsfabrikken kan få konsekvenser for senere karriere.

Nasjonalt kunnskapssenter

Forandringsfabrikkens leder Marit Sanner kommenterer kritikken av Forandringsfabrikken som kommer fram i Psykologisk.no.

– Voksne og unge jobber hardt og tett sammen. Det formidles før ansettelse. Vi prøver å ta på alvor et hovedfunn fra barn om at de må bli møtt likeverdig og samarbeidet med. Noen tidligere ansatte har opplevd denne arbeidssituasjonen som krevende og har nå anonymt fortalt sin versjon. Jeg har forståelse for og er lei meg for at det har vært vanskelig for dem. Forandringsfabrikken er helt avhengig av å ha et godt arbeidsmiljø, sier Marit Sanner til Psykologisk.no.

Powered by Labrador CMS