Rammevilkåra for de estetiske faga i skolen er blitt dårligere. Det kan ha gjort det mindre attraktivt å bli faglærer, tror Kristian Ulyses Andaur, styreleder i Samarbeidsforum for estetiske fag

Færre vil bli faglærere i musikk, design og kunst og håndverk

Søkertalla til faglærerutdanning i musikk, design og kunst og håndverk har sunket med 40 prosent fra i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Samtidig med fallet i søkertall tilbyr de fleste av institusjonene som gir faglærerutdanning nå bare gir faglærerutdanning som femårig masterutdanning, ikke treårig bachelorutdanning. Neste år faller hele tilbudet om treårig faglærerutdanning bort, skriver Khrono.

Fallet for søkere til faglærerutdanning i idrett og kroppsøving er ikke like stort som for musikk, design og kunst og håndverk. Men fallet i søkertalla til faglærerutdanning for alle disse faga har til sammen gått ned med 20 prosent.

Førsteamanuensis Inger-Åshild By ved Norges idrettshøgskole leda utvalget som utreda overgangen til femårig faglærerutdanning for Kunnskapsdepartementet. Hun meiner det er vanskelig å si om nedgangen i søkertall har sammenheng med innføringa av femårig utdanning.

LES:

Kristian Ulyses Andaur er styreleder for Samarbeidsforum for estetiske fag. Han sier til Khrono at forumet støtta overgangen til femårig masterutdanning. Men han trekker fram at det har vært vanskelig å få jobb med faglærerutdanning i praktisk-estetiske fag. Dessuten er rammevilkåra for disse faga i skolen blitt dårlige, ifølge Andaur. Derfor er faglærerstillingene blitt mindre attraktive.

Universitetet i Sørøst-Norge, Høgskolen i Innlandet, Høgskulen på Vestlandet, OsloMet, Nord universitet og Norges idrettshøgskole tilbyr alle faglærerutdanning.

Powered by Labrador CMS