Vil opprette skoletilbud for mobbere

Odense kommune i Danmark vil undersøke om det er mulig å etablere skoletilbud for barn som har krenket andre.

Publisert

Bakgrunn for saken er at over 100 foreldre til barn ved Agedrup skole har sendt et brev til undervisningsminister Mattias Tesfaye og Odense kommune. Foreldrene forteller om en rekke hendelser på skolen, der det blant annet har blitt tradisjon at barn får juling når de har bursdag.

– Det er ingen tvil om at det har foregått grenseoverskridende adferd, vold og trusler på Agedrup skole, sa barne- og ungdomsrådmand, Susanne Crawley Larsen, på en pressekonferanse i går kveld, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Og det er ikke småting elever helt ned til 5. klasse har opplevd på sine bursdager, forteller en av initiativtakerne bak brevet, og mor til barn på skolen, Christina Schmidt. 

– Når de fyller 11 år, får de juling i 11 sekunder eller 11 slag. Det øker gjennom årgangene, så når de blir 12 år, er det bare 12 sekunder og 12 slag. Det eskalerer med alderen, sier hun til Ekstrabladet.

Derfor har kommunen besluttet å iverksette en rekke tiltak, hvorav ett av dem handler om å undersøke muligheten for andre skoletilbud enn de kommunen har i dag.

– Det handler om å undersøke om vi har mulighet for å opprette skoletilbud som ikke finnes i dag, der vi kan plassere barn som har krenket andre, sier Larsen.

Også i Norge har egne klasser for mobbere vært tatt opp på høyt politisk nivå.  Frps Sylvi Listhaug sa i desember at hun ønsker strengere tiltak mot voldelige elever, og vil ta inspirasjon fra Sverige og opprette egne akuttklasser for disse elevene.

Odense kommunen skal i tillegg gjennomføre en undersøkelse for å finne ut om skolelederne ved byens skoler opplever lignende tendenser, og om det er tilstrekkelig med handlingsrom for dem.

Undersøkelsen vil bli igangsatt allerede fredag 22. februar.

Ifølge Susanne Crawley Larsen vil det under møtet bli understreket overfor skolelederne at det som hun kaller «verktøykassen» blir brukt.

– Vi må se på forskriften som gjør det mulig å utvise barn fra skolen og skjerme dem fra bestemte områder av skolen, slik at et barn som er offer ikke trenger å møte dem som har gjort dem urett allerede dagen etter, sier hun.

 

Powered by Labrador CMS