Flaktveit barnehage har måttet stenge en avdeling på grunn av personalmangel.
Flaktveit barnehage har måttet stenge en avdeling på grunn av personalmangel.

Fortvilt mangel på vikarer i Bergens-barnehagene

Hundrevis av vikaroppdrag forblir uløste hver uke i Bergens barnehager. Avdelinger kan bli stengt, og åpningstider reduseres.

Publisert Sist oppdatert

– Det røyner på nå. Når ikke engang lederne har hodet over vannet, vet jeg ikke hvordan vi kan løse ting. Jeg nærmer meg den grensen, sier Kristin Toppe Haugsbø, bestyrer i Flaktveit barnehage til Bergensavisen.

Stengte en avdeling

Vanligvis er barnehagen åpen fra 07:15 til 16:30, men nå har hun sett seg nødt til å redusere åpningstiden med én time de nærmeste dagene.

– Jeg vet ikke om dette er nok heller, men det er i hvert fall mer håndterlig. I forrige uke måtte vi stenge en avdeling en dag – det prøver vi i det lengste å unngå, sier Haugsbø til BA.

En voldsom og langvarig sykdomsbølge er årsaken til bemanningskrisen i et utall barnehager i Bergen og Norge. Da BA besøkte den kommunale barnehagen på Flaktveit, var sju av tolv ansatte hjemme med sykdom, i tillegg til to av fire vikarer.

I bystyret onsdag informerte byråd Linn Katrin Pilskog (Ap) om at sykefraværet i de kommunale barnehagene lå på 12,5 prosent i tredje kvartal, mens målet er 7,9 prosent.

Ikke influensa

Haugsbø på Flaktveit har jobbet i barnehage siden 1987, men aldri opplevd så mye sykefravær. Hun forteller at det ikke er influensa som er problemet, men omgangssyke, forkjølelse, feber og vonde halser.

– Og så skjer jo andre ting som i seg selv kan gjøre livet utfordrende. Jeg vet ikke hvorfor det er slik i år, men det er i hvert fall ikke fordi folk ikke gidder å jobbe. Her står de på til de stuper.

Hun forteller om arbeidsdager som går med til å organisere bemanning for neste dag, lange kvelder med forefallende arbeid, og søvnproblemer med stadig tidligere morgener.

Forrige uke var det behov for 1450 vikaroppdrag i de kommunale barnehagen i Bergen. Av dem forble 275 uløst.

– Bemanning er en stor utfordring, noe som spesielt henger sammen med korttidsfravær knyttet til forkjølelse og infeksjonssykdommer, konstaterer Mimi Bjerkestrand, barnehagedirektør i Bergen kommune.

Situasjonen er lignende i den private sektoren. Pedagogisk Vikarsentral (PVS) har daglig hatt rundt 150 vikarer i sving i barnehager i bergensområdet denne uken. Hver eneste dag den siste tiden har de fått meldt inn behov som de ikke klarer å bemanne.

– Veldig mange er syke nå, også våre vikarer. Samtidig er det lav arbeidsledighet, som gjør at færre søker vikarstillinger, og mange av studentene som jobber som vikarer er i eksamensperiode, forklarer Emma Larikka, kommunikasjonsansvarlig i PVS.

Stenger avdeling på skole i Oslo

Hovedverneombudet stengte en avdeling ved Nordvoll skole.
Hovedverneombudet stengte en avdeling ved Nordvoll skole.

Hovedverneombudet stengte en avdeling på en skole i Oslo på grunn av for lav bemanning.– Sykefraværet var så høyt at det var ingen annen løsning, sier Marianne Melby.

Marianne Melby er hovedverneombud ved Utdanningsetaten i Oslo. Hun og hennes kollegaer har ansvaret for alle skoler, fra barneskoler til fagskoler og videregående skoler.

I forrige uke stengte hun to avdelinger ved Nordvoll skole, en dag hver, på grunn av lav bemanning. Nordvoll skole er en spesialskole for elever med autistme.

– Det er sjelden vi stenger, men i dette tilfellet var det ingen annen løsning. Det var ikke forsvarlig å drive den avdelingen med så få ansatte på jobb. Det er en større risiko for de ansattes liv og helse når de er for få på jobb, sier Melby.

– Vi stengte to avdelinger, en dag hver. I disse tider er det mange som er syke. Dette er en skole som har hatt åpnet under hele pandemien. Slitasjen på de ansatte ved slike avdelinger er høy, så at det etter hvert ble høyt sykefravær, er nesten forventet. Det er også vanskelig å skaffe vikarer for tiden, sier Marianne Melby.

Powered by Labrador CMS