Politidirektør Marie Benedicte Bjørnland.

Politidirektøren frykter at koronatiltak vil gå ut over barn

Politidirektør Benedicte Bjørnland frykter at koronatiltak kan øke handlingsrommet for vold og overgrep i familierelasjoner. Barn er spesielt utsatt.

Publisert

Politiets siste etterretningsrapport, som ser på hvilke utfordringer som er ventet, viser at de nylig innførte smitteverntiltakene kan gi økt handlingsrom for familiemedlemmer til å begå vold og overgrep mot familien sin, skriver VG.

– Det vi har vært, og fortsatt er bekymret for, er vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep mot barn, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Ifølge Bjørnland kan isolasjon, psykisk uhelse, rus, arbeidsledighet og trang økonomi føre til økt konflikt i hjemmet.

– Som politi har ikke vi noen mening om tiltakene, men vi synes det er viktig at man er klar over risikoen her, poengterer hun.

Les også: Unicef Norge bekymret over koronastengte skoler før jul

Én av seks

Politidirektøren er spesielt bekymret over en rapport fra Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) fra den første nedstengingen i 2020.

Omkring en av seks ungdommer i alderen 13–16 år fortalte om minst en form for vold eller overgrep i løpet av de åtte ukene skolen var stengt. 20 prosent av disse opplevde psykisk eller fysisk vold for første gang under nedstengingen, ifølge rapporten.

– Det er et betydelig tall, og det som fremkommer her er urovekkende. Det sier meg jo at skole og fritidsaktiviteter, de arenaene der barn får en lomme hvor de kan treffe trygge voksne og får en pause fra et anspent familieliv er viktig.

Tiltakspakke

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Ap) deler politidirektørens bekymring.

– Smitteverntiltak har en skyggeside, det er derfor vi så langt som mulig prøver å skjerme barn og unge, sier Toppe til VG.

Toppe forteller at regjeringen vil iverksette kompenserende tiltak, for å redusere belastningen og bedre tryggheten til dem som har det vanskelig.

– Når det gjelder barn, unge og andre sårbare grupper spesielt, vil regjeringen legge fram en proposisjon for Stortinget så raskt som praktisk mulig om en tiltakspakke på 78 millioner kroner, sier Toppe.

De ønsker blant annet å bevilge penger til å støtte sosiale aktiviteter og til å styrke hjelpetelefoner for barn og foreldre.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS