Jodix er den riktige typen jod-tabletter. Nå sørger kommunen for å ha nok tabletter i beredskap.

Helsedirektoratet ber kommunene gjennomgå jod-beredskapen

Helsedirektoratet ber landets kommuner gjennomgå jod-beredskapen for barn under 18 år, gravide og ammende. Flere steder får skoler og barnehager ansvar for å lagre tablettene.

Publisert

Slike tabletter har siden 2017 blitt anbefalt som et beredskapstiltak av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Helsedirektoratet.

Dersom det oppstår en situasjon der radioaktivt nedfall rammer Norge, slik det skjedde etter Tsjernobyl-ulykken i 1986, vil inntak av en slik tablett kunne hindre opptak av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen som gir kreftrisiko hos unge mennesker.

Les også: Russiske barn fikk lære om hvorfor krigen er «nødvendig»

Ifølge Helsedirektoratet er det lagret cirka 2,2 millioner tabletter i kommunene til dette formålet. I tillegg er personer mellom 18 og 40 år anbefalt å kjøpe jodtabletter på apotek som egenberedskap.

– Selv om det ikke er rapportert om utslipp fra kjernekraftverk i Ukraina, er risikoen for ulykker og uhell høyere enn normalt på grunn av krigføringen i landet, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

– Derfor ber vi kommunene om å gå gjennom systemene sine og forsikre seg om at jodtabletter kan gjøres tilgjengelige for barn under 18 år, gravide og ammende på kort varsel, legger han til.

Les også: Støtte til Russlands krig må føre til boikott, ifølge Russland-ekspert

Jod-tabletter i skoler og barnehager

I januar 2020 fikk alle skoler i Oslo utdelt jod-tabletter, som ledd i atomberedskap i Oslo kommune.

Der er skolen nå oppfordret til å sjekke lagrene sine.

– I den forbindelse sjekker skolene også om de har samtykke til å dele ut tablettene til elevene fra de foresatte, uttalte utdanningsdirektør Marte Gerhardsen tidligere denne uken.

Les også: Slik snakker du med elevene om krigen

Også i Trondheim skal skoler og barnehager nå lagre jod-tabletter. 1. mars opplyste kommunen at de denne uka ville få 100.000 tabletter tilsendt.

«Tablettene er ment å lagres på enhetene, og vil kun bli delt ut dersom myndighetene anbefaler det ved en eventuell hendelse der det er risiko for stråling og radioaktivt nedfall», heter det på kommunens hjemmesidene.

Bergen kommune opplyser at beredskapsavdelingen i kommunen er i gang med å lage system for forhåndslagring av jodtabletter på alle skoler, slik at tabletter kan deles ut til elevene ved behov.

Powered by Labrador CMS