Eivor Evenrud (Ap)

Ap-politiker Eivor Evenrud skal lede arbeidet mot vold og trusler i Osloskolen:
– Vil ha med meg alle partiene og vedta noe som funker

Etter sterk misnøye med Oslo kommunes arbeid for trygt arbeids- og skolemiljø i Oslo, er siste trekk en tverrpolitisk arbeidsgruppe. Den skal Eivor Evenrud (Ap) lede.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for at arbeidsgruppa ble nedsatt, er blant annet å forhindre at også den reviderte handlingsplanen «Trygge barn og trygge voksne» returneres til byrådet, slik at arbeidet stopper opp. Den tverrpolitiske arbeidsgruppa er blitt et kompromissforslaget.

Til Utdanningsnytt sier Eivor Evenrud:

– Dette er et omfattende tema som hele bystyret har vært opptatt av i lang tid. Jeg tar arbeidet på alvor og håper å få med meg alle partier på noe som kan stå seg over tid. Da er det viktigste å få vite hva de mener, de som hver dag står i dette ute på skolene. Vår jobb som politikere blir å vedta noe som faktisk funker for dem.

Bystyresaken om arbeids- og skolemiljøet i Osloskolen skulle egentlig vært behandlet av kultur- og utdanningsutvalget 15. februar. Men på et merknadsmøte dagen før, ble saken besluttet utsatt.

Om framdriften sier Evenrud:

– Vi har utarbeidet en tidsplan. Onsdag 8. mars skal arbeidsgruppa sette opp program for et fagseminar. Seminaret skal avholdes 21. mars. I arbeidsgruppa er alle partiene i bystyret nå representert, og vi tar sikte på å finne fram til noe vi alle kan enes om. Målet vårt er at saken skal behandles av kultur- og utdanningsutvalget på vårt møte 12. april, sier Evenrud.

Ubah Aden, medlem i kultur og utdanningsutvalget for Arbeiderpartiet, ble først pekt ut til å lede arbeidsgruppa. Men siden Aden har frasagt seg gjenvalg til høsten, har Evenrud tatt over lederjobben i arbeidsgruppa.

Utdanningsforbundet tett på

Handlingsplanen «Trygge voksne og trygge barn» er utarbeidet av Utdanningsetaten i Oslo. Den ble sendt til kultur- og utdanningsutvalget i desember 2021. Men etter hard medfart fra flere organisasjoner i utdanningssektoren og politikere i opposisjon, ble den, etter et møte i kultur- og utdanningsutvalget i mars 2022, returnert til byrådet.

Etter møtet uttalte Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke til Dagsavisen:

– Saken ble sendt i retur fordi byråden har gjort et slett arbeid og levert en svak handlingsplan.

I april 2022 avslørte Dagsavisen at Arbeidstilsynet truet Oslo kommune med dagbøter på 20.000 kroner dersom et forsvarlig system for håndtering av mobbing, vold og trusler ikke kom på plass.

Handlingsplanen er nå revidert, og i oktober 2022 lukket Arbeidstilsynet alle avvik. I arbeidet med revidering har Utdanningsetaten hatt flere møter med Oslo kommunes medbestemmelsesutvalg, der blant annet Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen har deltatt.

Men også revidert handlingsplan er blitt møtt med kritikk. Det er bakgrunnen for at den tverrpolitiske arbeidsgruppa nedsatt.

Arbeiderpartiets Ubah Aden sa til Utdanningsnytt at hun mener at også revidert plan har forbedringspunkter. Hun etterlyste blant annet et beredskapsteam som både skal jobbe forebyggende og kunne rykke ut akutt. I tillegg så hun behov for å tydeliggjøre behovet for et godt samarbeid med foresatte.

En langvarig prosess

I april 2020 uttalte Marte Gerhardsen, direktør i Utdanningsetaten dette til Utdanningsnytt:

«– Forebygging av vold og trusler for å skape et trygt og godt arbeidsmiljø for lærere og elever er noe av det jeg har jobbet aller mest med siden jeg begynte som direktør i Utdanningsetaten. Det første jeg gikk i gang med var å bruke tid på å samle informasjon og snakke med ansatte om dette temaet.»

Og det snakkes fortsatt. For nesten tre år senere jobber Oslo kommune og Utdanningsetaten fortsatt med å få på plass et forsvarlig system som setter lærere og skolene i stand til å forebygge og takle vold og trusler i skolen.

I forbindelse med revidering av handlingsplanen, ble det blant annet utarbeidet e-læringskurs for ansatte i å forebygge og håndtere mobbing, vold og trusler. Men tilbakemeldingene fra både Arbeidstilsynet, organisasjonene og politikere i opposisjonen var at det ikke holder.

Det løftet byrådspartiene i Oslo nå har gitt, er at alle ansatte i Osloskolen som har direkte kontakt med elever, skal få opplæring i fysisk å håndtere vold og trusler. Til dette er det satt av 15 millioner kroner i budsjettet for 2023. Men denne opplæringen er ikke kommet i gang ennå.

Powered by Labrador CMS