Utdanningsforbundet Oslo var en av flere organisasjoner som viste støtte til Ukraina.

Lærere markerte 1. mai med støtte til Ukraina og krav om mer lønn

«Nok applaus - lønn nå» sto det på en av fanene til Utdanningsforbundet Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Utdanningsforbundet Oslo inviterte til 1. maifrokost og i år møtte rundt 100 medlemmer fram. Etter frokosten gikk ferden til Youngstorget for å lytte til appeller. Deretter marsjerte alle i tog ned til Karl Johans gate tett bak Romsås janitsjarkorps.

Det er brudd i lønnsforhandlingene mellom Unio og KS. Det ble markert på 1. mai.

I strålende solskinn var det stor oppslutning om årets 1. maitog i hovedstaden. Mange markerte sin støtte til det ukrainske folk. Det gjorde også Utdanningsforbundet Oslo med fanen «Lærere for fred - støtt Ukraina». Ellers var «Nok applaus - lønn nå», en fane mange hadde samlet seg bak.

Protesterer mot karakterbasert inntak i videregående.

Lærermangelen ble også markert. Det ble også båret plakater med «1974 lærere er savnet i Oslo - har lærkrisen noe med lærerlønna å gjøre?», «Utdanning må lønne seg» og «Mer tid til hver elev». Også barnehagelærerne stilte. De hadde laget fanen «Full bemanning hele dagen - det trenger vi i barnehagen».

Byråd Sunniva Holmås Eidsvoll bar SVs fane.

En fane med «Nei til karakterbasert inntak i videregående» markerte et hett politisk tema i hovedstaden. Sosialistisk Venstreparti gikk nylig enstemmig inn for en ny inntaksmodell, kalt blandingsmodellen, på sitt representantskapsmøte. Den går ut på at kun halvparten av elevene tas inn på karakterbasert inntak, mens den andre halvparten deles inn i fem intervaller. Deretter skal elever fra alle fem intervaller fordeles på skolene.

Stor spenning er knyttet til om Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), byråd for oppvekst og kunnskap, vil få politisk gjennomslag for en ny modell. I 1. maitoget bar hun fanen til Oslo SV.

Også Arbeiderpartiet gikk enstemmig inn for denne modellen på sitt representantskapsmøte. Men de valgte å kalle den mulighetsmodellen. Den 19. mai har Miljøpartiet de grønne sitt representantskapsmøte og skal stemme over hvilken inntaksmodell de ønsker for de videregående i Oslo. Stor spenning er knyttet til om det siste av de tre byrådspartiene vil gå inn for endring.

Ett av løftene fra byrådet er en tillitsreform.

For LO var ett av temaene under årets 1. maitog «Ja til tillitsreform». De ønsker en opprustning av offentlig sektor.

Styrk yrkesfag nå, krever AUF.

I tillegg var flere ulike fagforeninger opptatt av å styrke yrkesfagopplæringen, tilby flere læreplasser til ungdom og sørge for et trygt arbeidsliv for fagarbeidere. Også AUF samlet seg på Youngstorget med krav om å styrke yrkesfagopplæringen. «Stopp utnyttelsen av ung arbeidskraft» var også en av deres faner.

Styrk fagopplæringa, mener Skolenes landsforbund.
Protesterte mot bruken av midlertidige i Osloskolen.

Flere forbund protesterte dessuten mot misbruk av midlertidig ansatte. Blant dem var Fagforbundets klubb i Utdanningsetaten i Oslo. På deres fane sto det: «Stopp bruken av ulovlig midlertidige stillinger i Osloskolen. Alle ansatte skal ha et trygt arbeidsforhold».

Powered by Labrador CMS