Det er mangel på samiskspråklige ansatte i barnehagene. Ekstra lønnstillegg for samiskspråklige ansatte er et av virkemidlene for å bøte på dette.

Samiskspråklige får lønnstillegg

Samisktalende barnehagelærere i Tromsø har fått økt lønna si med 25 000 kroner.

Publisert

Samtidig har fagarbeidere og assistenter med samisk som morsmål fått ei lønnsøkning på 10 000. Tillegget i Tromsø er funksjonstillegg for å beholde og rekruttere samisktalende personell i barnehagene, og er et resultat av lønnsforhandlingene i 2021. I dag er det seks pedagoger og fem fagarbeidere som får dette funksjonstillegget.

– Er det ikke fantastisk, sier Mikkel Eskil Mikkelsen (Norske Samers Riksforbund), sametingsråd for utdanning, oppvekst og forskning.

Han kjenner ikke til at andre kommuner har innført tilsvarende ordninger.

Rekrutteringsproblemer

– Bakgrunnen er store problem med å få barnehagepersonell med samisk som morsmål. Nå søker vi etter to samisktalende barnehagelærere, i hele Norden, sier Berit Vassmyr, rådgiver i Tromsø kommune.

Tromsø har en samisk barnehage med to avdelinger, og to avdelinger for samisk i en større barnehage. Dette ser ut til å dekke etterspørselen, ifølge Vassmyr.

Anna Lill Sarabakken er fagleder for den samiske barnehagen og sitter i styret for Utdanningsforbundet Tromsø.

LES: Det er ikke nok å fargelegge flagg og spise reinkjøtt

– Barnehagen vår har fem pedagogstillinger. Men vi er bare to som både er samisktalende og har barnehagelærerutdanning, sier hun.

En samisktalende fagarbeider arbeider som barnehagelærer med dispensasjon. En samisk- talende assistent er samtidig barnehagelærer- student.

– Hvorfor er det så vanskelig å få samisk-talende personell?

– Det er jo ikke mange å ta av. Og når det gjelder barnehagelærerne, konkurrerer vi med skolen om de samme personene. Det er mangel på samiskspråklige lærere også, og skolen er glad om de får tak i en barnehagelærer.

– Burde heller vært likt for alle

– Er du fornøyd med ordninga?

– Jeg synes funksjonstillegget skulle vært likt for hele personalet. Lønnsforskjellene i personalet begrunnes med utdanning, men å ha samisk morsmål er ikke en del av utdanninga. Dessuten er Tromsø blitt en svært dyr by. Det er vanskelig å etablere deg her, også med de 10 000 ekstra.

Leder i Utdanningsforbundet Tromsø, Katrine Aursand, sier at ordninga er en fin start på et viktig tiltak. Men også hun understreker at Tromsø er blitt en svært dyr by å etablere seg i.

– Funksjonstillegga er ikke store nok til at de aleine får samisktalende barnehagepersonell til å søke seg til kommunen, mener hun.

– Viktigste steinen i byggverket

– Barnehagen er den første, og derfor den viktigste, steinen i byggverket som skal sikre det samiske språket, sier Mikkel Eskil Mikkelsen.

– Mister vi barnehagebarna, mister vi språket. Lønn er erkjent som et viktig rekrutteringsmiddel til viktige stillinger. Da må vi bruke lønn for å få det barnehagepersonalet vi trenger, sier han.

Prestvannet skole i Tromsø gir samisk- og finsk-undervisning. Lærerne som underviser i disse språka har hatt et funksjonstillegg på 21 000 kroner i året. Det ble økt til 25 000 samtidig med at barnehagelærerne fikk sitt tillegg.

Powered by Labrador CMS