Kirkens barnehager tvinges til å bryte loven

De nye reglene for private barnehager fra nyttår gjør at 51 av Den norske kirkes barnehager må over på en privat pensjonsordning. Dermed blir de lovbrytere.

Problemet er at barnehagene ikke har lov til å inngå slike pensjonsavtaler, skriver Klassekampen. Dermed blir kirkens barnehager lovbrytere fra nyttår siden de ikke får på plass nye pensjonsavtaler.

– Det er fullt kaos nå. Vi vet ikke hva vi skal gjøre, sier spesialrådgiver Jens A. Bjelland i KA, Den norske kirkes Arbeidsgiverorganisasjon.

Regjeringspartiene og SV vedtok i sommer å stramme inn reglene for private barnehager. Dette for å blant annet gjøre de økonomiske forholdene til kommersielle barnehager mer åpne.

Men regelendringene går også ut over de ikke-kommersielle barnehagene til kirken, som er private, men ikke kommersielle. Bjelland frykter at kaoset vil føre til at enda flere av kirkens barnehager forsvinner og at kommersielle aktører overtar.

KA har derfor bedt om et hastemøte med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). De ønsker et skille mellom kommersielle og ideelle barnehager i det nye regelverket.

Politisk rådgiver Ingrid Endrerud (Ap) i Kunnskapsdepartementet (KD) sier at regjeringen trenger mer tid på å finne ut hvordan regelverket kan ta hensyn til kirkens barnehager.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS