Nyutdannede lærer: Ikke la deg lure!

Debatt: Det blir bedre. Du finner din stil. Det blir lettere.

Publisert Sist oppdatert

Da jeg skulle begynne som lærer, var det noen som sa til meg at tiden de hadde i klasserommet var den beste tiden på jobb. De sa «Hvis jeg ikke hadde trivdes bedre i klasserommet enn med å sitte og planlegge timer og fylle ut skjema, hadde jeg ikke hatt noe her å gjøre.»

Jeg hadde det året noen svært utfordrende yrkesfagklasser i naturfag. Jeg kjente på at jeg trivdes bedre med å sitte og planlegge undervisningen, finne engasjerende aktiviteter, lage planer fremover, og å fylle ut skjema, enn å faktisk være i klasserommet å prøve å tvinge gjennom opplegget mitt med elever som strittet imot hvert skritt.

Det gjorde at jeg tenkte at jeg kanskje burde slutte som lærer. Jeg søkte jo tilflukt på kontoret mitt og pustet lettet ut etter hver undervisningstime. Nå, etter flere år som lærer, og med en klasse som er interessert i å lære og som jeg har en god relasjon til, trives jeg like godt med å planlegge undervisning og med å være i klasserommet.

Les også: 11 råd til deg som er nyutdannet lærer

Noen dager er det artigst i klasserommet, og noen dager er det kjipt i klasserommet og best å sitte og planlegge. Jeg vil si til deg, du nyutdannede lærer, du som har altfor mye å gjøre, og som har utfordrende klasser, du som ikke helt klarer å knekke koden: Det blir bedre. Du finner din stil. Det blir lettere.

Når du får prøvd de kule oppleggene dine noen ganger, blir de lettere å gjennomføre. Du kommer likevel til å ramle inn på kontoret og stønne over de slitsomme elevene dine mer enn en gang i din karriere. Forhåpentligvis har du som jeg gode kolleger som ser deg og støtter deg gjennom det.

Vi har en tøff jobb. Det er også en givende jobb, og en jobb jeg har landet i og trives godt i. Jeg håper du holder ut lenge nok til å finne ut at du også gjør det.

Powered by Labrador CMS