En skole i Tsjerkasy-regionen ble truffet av en granat, men bygningen var tom, ifølge lokale medier.

Dette var et klasserom. Nå holder skoler og barnehager i Ukraina stengt.

Alle skoler og barnehager i Ukraina holder fysisk stengt. De som har mulighet, kan gjennomføre fjernundervisning digitalt.

Publisert Sist oppdatert

Utdannings- og forskningsminister Serhiy Shkarlet offentliggjorde beslutningen torsdag 24. februar på kommunikasjonsplattformen Telegram.

«Vi oppfordrer dere til å holde dere hjemme», heter det i meldingen.

I forbindelse med undervisningen skal det gis opplæring blant anna i hvordan man kan beskytte seg selv og hvordan man skal opptre om man befinner seg på et sted der en ekstrem situasjon oppstår.

Kunngjøringen er i forlengelse av den generelle unntakstilstanden som president Volodymyr Zelenskyj erklærte i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina torsdag morgen.

Utdanningsnytt var fredag formiddag i kontakt med Katerina Maljuta-Osaulova, leder for internasjonal avdeling i PON, fagforbundet for lærere og vitenskapelig ansatte, vedrørende situasjonen for ansatte og elever i landet.

Svaret hennes på e-post var dette: «Jeg kan ikke gi dere noe informasjon angående skoler nå, siden min familie, barn og slektninger er i kjelleren i nærheten av Kyiv. Mange av vennene mine forlot Kyiv. Vi hadde ingen mulighet til å forlate byen».

Skolebygg truffet

Katerina Maljuta-Osaulova kommuniserer med Utdanningsnytt.no samtidig som de russiske okkupasjonsstyrkene rykker stadig nærmere hovedstaden.

«Målet deres er å okkupere så mye de kan av ukrainsk territorium, men ikke å redde liv. Vi ønsker å bygge vår egen framtid», skriver hun og advarer mot å tro på opplysninger som kommer fra russiske kilder.

Det kommer meldinger om at minst en skolebygning er rammet av de russiske angrepene. Den ligger i landsbyen Palanka i Tsjerkasy-regionen midt i landet. Den ble truffet av en granat, men det var ingen mennesker til stede, ifølge nettavisa Suspilne.

Russiske fagorganisasjoner støtter krigen

Putin-regimets krigføring i nabolandet får imidlertid full støtte fra Føderasjonen av uavhengige fagorganisasjoner i Russland (FNPR). Der er også lærerorganisasjonen Det felles russiske fagforbundet for utdanning med.

I en uttalelse gir føderasjonen støtte til president Vladimir Putins avgjørelse om å starte operasjonen for å «de-nazifisere» Ukraina. Dette er basert på en forestilling om at landet i dag styres av nazister.

«Vi tror på at det igjen blir fred i Ukraina og at Ukraina blir et demokratisk, fredelig og nøytralt land. Hitlere og zelenskijer kommer og går, men den internasjonale solidariteten mellom arbeidere består», heter det i uttalelsen.

Powered by Labrador CMS