Jon Oddvar Holte, nestleder i Skolenes landsforbund.

Skolenes landsforbund: – Uakseptable karanteneregler

Lærerorganisasjonen reagerer sterkt på at skoleelever ikke må i karantene dersom det er smitte i klassen.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er totalt uakseptabelt, sier nestleder Jon Oddvar Holthe i Skolenes landsforbund i en pressemelding.

– Det bør være minst like strenge karanteneregler i skoler og barnehager som i resten av samfunnet. Smitten er nå størst i gruppen under 18 år. Da er det totalt meningsløst å lempe på karantenereglene for nettopp denne gruppa. Her må regjeringen snu, fortsetter han.

Onsdag kom regjeringen med en oppdatering av pressemeldingen som ble sendt ut mandag, med en rekke unntak fra smittekarantene. Der heter det blant annet at barn slipper karantene ved smitte i klassen, står det i meldingen.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad uttalte til VG onsdag at kommunen imidlertid kan vedta å sette barn under 18 år i karantene dersom de er nærkontakter.

– Beslutningen fatter kommunen som smittevernmyndighet, og det skjer fra tid til annen ved større utbrudd på skoler, sa Nakstad.

Les også: Kommuner innfører hjemmeskole for grunntrinnet

– Lærerne er rasende

De oppdaterte karantenereglene har skapt store reaksjon. På Utdanningsnytt sin facebookside er det mange lærere som fortviler.

«Føler oss kasta under bussen,» skriver en.

«Lærerne er «fritt vilt» for smitte, og kommer de i karantene varer den nå til over julaften. Altså: Det kan bli jul alene uten familien på de lærerne som blir satt i karantene», skriver en annen.

– Lærerne har lenge følt at de blir sendt ut blant mulige smittebomber, uten noen som helst form for beskyttelse. Det eneste positive i det siste har vært at assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mandag sa at alle i et klasserom måtte anses som nærkontakter, og følgelig måtte i karantene ved smitteutbrudd. Det føltes i alle fall som en viss beskyttelse, sier Jon Oddvar Holthe i SL i pressemeldingen.

– Nå skal også dette bort. Ansatte i skoler og barnehager er ikke bare slitne lenger, de er rasende, mener han.

Holte påpeker også at så lenge unntaket fra karantenereglene ikke gjelder lærerne og andre ansatte ved skolen vil det fort bli en enda større bemanningsmangel.

– Hvem skal undervise disse elevene når lærerne deres er i karantene, spør han.

Powered by Labrador CMS