Latvia er, sammen med Finland, vert for ishockey-VM i år. Arrangementet er lovet en halv million euro fra det latviske utdanningsdepartementet, mens lærerlønna står på stedet hvil. På bildet ser vi hovedstaden Riga.

Finner penger til ishockey-VM men ikke til lærerlønn

– Streiker lærerne, blir det ikke mer lønn av det, sier statsminister Krišjānis Kariņš. Samtidig planlegger utdannings- og vitenskapsdepartementet å gi en halv million euro til ishockey-VM i Riga.

Publisert

– Hvis lærernes fagforeninger skulle streike, vil det ikke endre noe som helst, fordi mer penger vil ikke bli funnet for å øke lærerlønna.

Det sa Latvias statsminister Krišjānis Kariņš (Nytt enhetsparti) i et TV-intervju 15. mars, ifølge den engelske versjonen av den offentlige kringkasteren LSM.lv.

I teorien kan man øke skattene, men resten av samfunnet støtter det neppe. Det er også lite sannsynlig at samfunnet støtter omfordeling ved å ta penger fra forsvar, pensjonister eller politiet, mente Kariņš. Han sier at myndighetene fortsatt ser etter løsninger for å øke lærernes lønn. – Men velger lærerne streik, blir det ikke mer penger av det, sier Kariņš.

Minster for utdanning og vitenskap, Anda Čakša (Partiet Ny enhet) kunngjorde i andre uke av mars at hennes departement har som mål å heve timelønna for de lavest betalte lærerne. I et avtaleforslag settes laveste timelønn til 7,75 euro på førskolenivå og 8,50 euro på andre utdanningsnivåer. Med 2023-budsjettet bare så vidt vedtatt, virker det lite sannsynlig at regjeringen reviderer sine utgiftsplaner vesentlig, bortsett fra i nødstilfeller.

En halv million euro til sport

Parallelt har det imidlertid kommet frem, ifølge LSM.lv, at utdannings- og vitenskapsdepartementet kan være villig til å betale opptil en halv million euro til ishockey-VM i Riga. At et så stort beløp raskt bevilges til et kommersielt arrangement, mens regjeringen insisterer på at det ikke er mer penger til lærerne, vil sannsynligvis gjøre lærerne rasende.

Fagforeningen til ansatte i utdanning og vitenskap (LIZDA) mener at lønnen til alle lærere skal økes fra første september. Streik er planlagt den 24. april, mindre enn en måned før ishockey-VM i Tampere og Riga 12.–28. mai.

Powered by Labrador CMS