Latvia er, sammen med Finland, vert for ishockey-VM i år. Arrangementet er lovet en halv million euro fra det latviske utdanningsdepartementet, mens lærerlønna står på stedet hvil. På bildet ser vi hovedstaden Riga.
Latvia er, sammen med Finland, vert for ishockey-VM i år. Arrangementet er lovet en halv million euro fra det latviske utdanningsdepartementet, mens lærerlønna står på stedet hvil. På bildet ser vi hovedstaden Riga.

Finner penger til ishockey-VM men ikke til lærerlønn

– Streiker lærerne, blir det ikke mer lønn av det, sier statsminister Krišjānis Kariņš. Samtidig planlegger utdannings- og vitenskapsdepartementet å gi en halv million euro til ishockey-VM i Riga.

Publisert

– Hvis lærernes fagforeninger skulle streike, vil det ikke endre noe som helst, fordi mer penger vil ikke bli funnet for å øke lærerlønna.

Det sa Latvias statsminister Krišjānis Kariņš (Nytt enhetsparti) i et TV-intervju 15. mars, ifølge den engelske versjonen av den offentlige kringkasteren LSM.lv.

I teorien kan man øke skattene, men resten av samfunnet støtter det neppe. Det er også lite sannsynlig at samfunnet støtter omfordeling ved å ta penger fra forsvar, pensjonister eller politiet, mente Kariņš. Han sier at myndighetene fortsatt ser etter løsninger for å øke lærernes lønn. – Men velger lærerne streik, blir det ikke mer penger av det, sier Kariņš.

Minster for utdanning og vitenskap, Anda Čakša (Partiet Ny enhet) kunngjorde i andre uke av mars at hennes departement har som mål å heve timelønna for de lavest betalte lærerne. I et avtaleforslag settes laveste timelønn til 7,75 euro på førskolenivå og 8,50 euro på andre utdanningsnivåer. Med 2023-budsjettet bare så vidt vedtatt, virker det lite sannsynlig at regjeringen reviderer sine utgiftsplaner vesentlig, bortsett fra i nødstilfeller.

En halv million euro til sport

Parallelt har det imidlertid kommet frem, ifølge LSM.lv, at utdannings- og vitenskapsdepartementet kan være villig til å betale opptil en halv million euro til ishockey-VM i Riga. At et så stort beløp raskt bevilges til et kommersielt arrangement, mens regjeringen insisterer på at det ikke er mer penger til lærerne, vil sannsynligvis gjøre lærerne rasende.

Fagforeningen til ansatte i utdanning og vitenskap (LIZDA) mener at lønnen til alle lærere skal økes fra første september. Streik er planlagt den 24. april, mindre enn en måned før ishockey-VM i Tampere og Riga 12.–28. mai.

Powered by Labrador CMS