Vil ha gratis sanitetsprodukter i ungdomsskolen

Elever i ungdomsskolen skal ha tilgang til gratis bind og tamponger, mener SV. Nå skal ungdommene i Trondheim si sitt.

Publisert

Forslaget om gratis bind og tamponger er fremmet av SVs Alida Johanne Domaas og var oppe til behandling i oppvekstutvalget i Trondheim kommune i går.

I forslaget fra Domaas skriver hun at det på er mulig å et bind eller tamponger enten hos læreren, helsesøster eller avdelingsleder på mange av ungdomsskolene i kommune.

– Felles for disse tilbudene er at eleven må spørre om det, noe som kan være ubehagelig. Sanitetsprodukter er tilgjengelig i dag når nøden er til stede, men det er lagt opp til at jentene skal sørge for dette selv. Noe som også gir en ekstrautgift hver måned, skriver Domaas.

I Nordland fylke fikk Miljøpartiet De Grønne gjennomslag i fylkestinget i mars for gratis bind og tamponger i alle videregående skoler i Nordland.

Hun viser til en undersøkelse gjort av Care Norge som viser at det fremdeles er tabubelagt å ha mensen, og at mange opplever ubehagelige situasjoner på grunn av manglende tilgang til bind og tamponger.

Når denne usikkerheten hos mange unge i tillegg kombineres med manglende tilgjengelighet, blir det derfor en trussel for våre jenters skolegang. Sanitetsprodukter er en helt nødvendig basisvare og bør være lett tilgjengelig i skolen, slår hun fast.

Hun har bedt kommunedirektøren legge frem en sak som viser kostnadsrammen og hvordan det praktisk kan gjennomføres å tilby gratis bind- og tamponger på de kommunale ungdomsskolene. Før saken behandles ferdig, skal ungdommens bystyre komme med sin uttalelse. Saken blir trolig ferdigbehandlet i oppvekstutvalgsmøtet i august.

Powered by Labrador CMS