Finnmarkinger ønsker gratis barnehage og SFO

Øst-Finnmark står i fare for å avfolkes. Nå foreslår et utvalg lavere skatt, lengre ferie og billigere flyreiser for å få folk til å bli boende.

Leder i Øst-Finnmarkrådet og ordfører i Vadsø kommune, Wenche Pedersen (Ap), ønsker at Øst-Finnmark skal bli et pilotområde for en forsterket virkemiddelpakke, skriver iFinnmark. Og det er kraftige virkemidler som blir foreslått.

Rådet foreslår at regjeringen dobler barnetrygden, innfører gratis barnehage og SFO, dobler nedskrivingssatsene for ettergivelse av studielån, og utvider nedskrivelsen til EØS-borgere og ukrainere.

Andre forslag er redusert personbeskatning, billigere flybilletter, lengre ferie og tilskudd til kjøp av bolig med avskriving på lik linje med studielån. Rådet har utarbeidet forslagene i samarbeid med Menon Economics.

LES: Lærerutdanningen i Alta utdanner kun 10 lærere i året

De fem kommunene Vadsø, Vardø, Berlevåg, Nesseby og Båtsfjord har om lag 12.000 innbyggere. Om 80 år kan det være bare 1.200 igjen, ifølge en rapport fra Menon Economics.

– Vi gjør dette fordi det er mye enklere å få til en pilot for et begrenset område. Når man stiller krav til regjeringen, er det en kostnad. Men dette kan la seg gjøre, og samtidig kan man vurdere om tiltakene er effektive og bør gjennomføres flere steder.

– Bare i de fem kommunene må vi ha en tilflytting på 140 personer i året for å opprettholde dagens bosetting. Det er ganske dramatiske tall, sier Pedersen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS