Oslo 20211202. Statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferensen om koronasituasjonen i Marmorhallen i Oslo.Foto: Annika Byrde / NTB

Klokka 19 legger regjeringen fram nye og strengere koronatiltak

Statsministeren, helseministeren og finansministeren vil i kveld klokka 19 legge fram strengere koronatiltak for å få ned smitten og få bedre omikronkontroll.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) varslet mandag at det vil bli lagt fram kraftigere tiltak, som folk vil merke i sin hverdag.

– Vi må sørge for at helsetjenesten ikke blir overbelastet, og at folk får den helsehjelpen de trenger. Det gjelder også pasienter som er syke av andre grunner, sa Kjerkol til NTB mandag

På pressekonferansen deltar også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), samt helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til NTB at han tror tiltakene som kommer tirsdag, vil redusere presset på helsevesenet.

Les også: Utdanningsforbundet: Reduser åpningstidene i barnehagene og innfør kortere skoledager

Tiltak foreslått

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet jobbet i helgen og mandag intensivt med å komme fram til anbefalingen til regjeringen.

– Vi har vurdert situasjonen grundig og foreslått tiltak som vi tror vil redusere belastningen på helsetjenesten i Norge, sier Nakstad til NTB.

Han legger til at det er opp til regjeringen å ta stilling til tiltakene.

Også Folkehelseinstituttets smittevernsjef Line Vold har bekreftet til NRK at det er strengere tiltak som blir innført.

Les også: Mistenker omikronsmitte på barneskole i Asker

Vil gi kompensasjon

NTB er kjent med at regjeringen har jobbet med ytterligere krisetiltak for å kompensere for de økonomiske konsekvensene av smitteverntiltakene som nå skal innføres.

Næringslivet har spesielt etterlyst gjeninnføring av den statlige kompensasjonsordningen for bedrifter med høyt omsetningsfall.

I tillegg har det vært et ønske om at staten må ta en større del av regningen når bedrifter må permittere ansatte på grunn av smitteverntiltakene.

Les også: Foreldreutvalget krever bedre lufting etter smitte på flere skoler

Innlagttallene øker

Det siste døgnet er det registrert 4.117 koronasmittede i Norge, og de siste sju dagene er det i snitt registrert 3.687 koronasmittede per dag.

Tallet på innlagte koronapasienter øker. Mandag var 295 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 33 flere enn dagen før, og det er bare 30 færre enn toppen gjennom pandemien på 325 koronapasienter. Det var 1. april 2021.

82 av koronapasientene nå ligger på intensivavdeling, og blant dem er 47 på respirator.

Powered by Labrador CMS