Lærere, én med svart armbånd, i en markering til minne om Ruth Perry og i protest mot Ofsted, ved en skole ikke langt fra barneskolen der Ruth Perry var rektor.

Britisk rektor tok livet sitt: Familien mener det skyldes press fra skoleinspeksjonen

En rektor begikk selvmord mens hun ventet på rapporten fra en inspeksjon av skolen hun ledet. Familien mener hun var under utålelig press.

Publisert Sist oppdatert

Rektoren arbeidet ved en barneskole i Reading 6,4 mil vest for London. I rapporten fra tilsynsmyndigheten Ofsted ville skolen nedgraderes fra «fremragende» til bunnkarakteren «utilstrekkelig», melder BBC.

Ofsted fører tilsyn med offentlige, og noen private, skoler i England og er underlagt Utdanningsdepartmentet. Ofsted er en forkortelse av «Office for Standards in Education, Children's Services and Skills».

Familien til avdøde rektor Ruth Perry sier til BBC at hun beskrev inspeksjonen ved Caversham Primary School i Reading november 2022 som den verste dagen i hennes liv. Selvmordet fant sted 8. januar i år.

Tre store fagforeninger for pedagoger har nå bedt om at inspeksjoner må stoppes, melder BBC 22. mars.

De tre er National Education Union (NEU) den største fagforeningen for pedagoger i landet og også i Europa, og to fagforeninger for skoleledere; National Association of Head Teachers (NAHT) og Association of School and College Leaders.

Utdanningsdepartementet melder imidlertid til BBC at inspeksjoner er «enormt viktige».

– Selv om en tragedie som dette aldri burde være nødvendig for å be om strakstiltak, er dette avgjørende øyeblikk. Noe må endres, sa Paul Whiteman, leder for NAHT, til BBC.

Retter sterke anklager mot skoleinspektørene

Rektorens familie sa at undervisning hadde vært hennes lidenskap og kall i 32 år. Ifølge en uttalelse sier familien også:

«Vi er ikke i tvil om at Ruths død var et direkte resultat av presset på henne i prosessen og utfallet av en Ofsted-inspeksjon på skolen hennes. Vi anerkjenner ikke et øyeblikk Ofsteds ‘utilstrekkelige’ dømmekraft som en sann gjengivelse av Ruths eksemplariske lederskap eller den fantastiske skolen hun ledet.

De anklaget skoleinspektørene for sensasjonspregede konklusjoner trukket fra knappe bevis.

Familien oppfordrer til en massiv reform av inspeksjonssystemet: «Skoleinspeksjoner bør være et velkomment og positivt bidrag til å forbedre standarden i utdanningen. De må være genuint støttende og dermed ivareta helsen og velværet til hardtarbeidende, talentfulle, altruistiske rektorer og ansatte. Dette er en vesentlig del av å sikre det beste utdanningsmiljøet for barn, noe som selvfølgelig er alles prioritet, slik det var for Ruth.»

Sterk uro rundt inspeksjons-systemet for skoler

I sommer vil omstendighetene rundt Perrys død bli grundig gransket. Publiseringen av Ofsted-rapporten har imidlertid utløst sterk uro rundt inspeksjons-systemet, samt en større debatt om hvorvidt enkeltkarakterer for skoler gir mening.

Etter inspeksjonen høsten 2022 har, av 359 skoler vurdert som fremragende, 140 beholdt toppkarakteren. Resten har sunket på skalaen. Fem skoler har falt til bunn-karakteren «utilstrekkelig».

Sir Michael Wilshaw, en tidligere sjefinspektør for skoler i England og Ofsted-leder 2012-2016, uttaler til BBC at Ofsted eksisterte for å forbedre utdanningssystemet og gi foreldre en pekepinn om hva slags skole de sender barna sine til.

– Hva foreldre vil vite, er om skolen er god nok for barna. Er skolen ikke det, ønsker de å vite hvilke tiltak som iverksettes, sier han.

Han la til at det store flertallet av skoler ønsket Ofsted velkommen.

Gir rektoren uforbeholden ros

– Det går ikke en dag hvor jeg ikke tenker på Ruth og tapet av henne, for familien hennes, men også for hele lærersamfunnet, sier Liz til BBC.

Hun hadde rektor Perry som veileder, men ønsker ikke etternavnet i media.

– Foruten å være svært dedikert til egen skolen og elevene der, var hun også en stor støtte for skoler i Reading-området, og også skoler andre steder. Hun var en strålende rektor. Presset og stresset hun var under, var imidlertid enormt.

– Inspeksjon bør virke støttende

En underskriftskampanje krever at utdanningssekretær Gillian Keegan og Ofsteds sjefinspektør Amanda Spielman gjennomgår inspeksjonen ved Caversham Primary og gjør endringer i systemet. Den har så langt samlet mer enn 150 000 underskrifter.

Rona Metters, som startet kampanjen, sier til BBC: – Presset fra Ofsted har blitt verre og verre. Jevnlige kontroller trengs for å gjøre folk trygge, men de skal jo ikke ødelegge folk, de bør støtte dem.

Suffolk Primary Headteachers' Association (SPHA) organiserer rektorer i barneskoler. I et åpent brev beskriver fagforeningen Ofsted som et «damoklessverd» som henger over dedikerte fagfolk i måneder og år. SPHA ber om en fullstendig fornying av skoleinspeksjoner. De karakteriserer den nåværende inspeksjonsmodellen som feilaktig og ber om at det blir slutt på «ett-ords dommer».

Utdanningsdepartementet uttaler til BBC at inspeksjoner er et lovkrav.

– Inspeksjoner er enormt viktige. De holder skolene ansvarlige for utdanningsstandarden. Foreldrene har stor tillit til vurderingene i valget av skole til barna sine.

– Vi gir våre dype kondolanser til Ruth Perrys familie og venner etter hennes tragiske død, og vi støtter skolen hun var rektor for i denne vanskelige tiden, sa en talsmann fra departementet.

Powered by Labrador CMS