Danske lærere raser over regelendring: Elever nektes å bruke stavekontroll på eksamen

Danske elever får ikke lenger lov til å bruke stavekontroll på skriftlig eksamen i fremmedspråk.
«Helt ko-ko» og «manglende omsorg for elevene» er blant reaksjonene.

Publisert

Ifølge reglene fra Danmarks undervisningsdepartementet kan elevene ha stavekontroll slått på når de går opp til eksamen, slik at de ved hjelp av de røde og blå understrekingene kan se hvilke ord datamaskinen mener bør sjekkes, skriver folkeskolen.dk.

Men hvis elevene høyreklikker på ordet slik at retteforslaget kommer til syne, gjør de seg skyldige i eksamens juks, fremgår det av departementets hjemmeside.

Folkeskolen.dk har snakket med Julia Fearrington, som underviser på en ungdomsskole i Frederiksberg, fikk beskjeden sent i forrige uke, og allerede mandag denne uka skal niendeklassingene hennes opp i skriftlig engelsk.

Hennes første tanke var at hun ikke ville si det til elevene for ikke å stresse dem unødvendig. – Det kommer til å skape mye usikkerhet i en situasjon der de allerede er usikre, sier Julia Fearrington, som også tviler på at budskapet vil komme gjennom til alle elevene.

Det er mangel på omsorg for elevene når departementet endrer disse reglene i siste øyeblikk, mener Fearrington.

– Jeg elsker tenåringer, men jeg vet også at selv om jeg gjentar reglene for dem tre ganger før eksamen i neste uke, så er det fremdeles 20 prosent som ikke oppfatter det.

Frank Lacey, leder for engelsk fagutvalg i Sproglærerforeningen, kaller regelendringene «helt ko-ko», og spør: – Hvilken planet lever disse menneskene på?

Regitze Flannov i Danmarks Lærerforening deler bekymringen, og skriver i en uttalelse: – Vi i Danmarks Lærerforening er meget kritisk til de nye, ulogisk reglene, og timingen like før elevene skal opp til eksamen.

Hun poengterer også overfor folkeskolen.dk at det vil være umulig for eksamensvaktene å følge med på dette.

Powered by Labrador CMS