Steffen Handal ser mye positivt i de nye tiltakene som ble presentert torsdag kveld.
Steffen Handal ser mye positivt i de nye tiltakene som ble presentert torsdag kveld.

Utdanningsforbundets leder: – Vi må stole på helsemyndighetene

Steffen Handal mener det er flere positive lettelser i de nye tiltakene som ble presentert torsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kveld varslet regjeringen flere endringer i koronatiltakene. Flere av dem berører barnehage og skole (se faktaboks). Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, mener det er flere positive lettelser i de nye tiltakene.

Justering av koronatiltak

For barnehager, skoler og SFO gjelder følgende:

* Skoler og barnehager er ikke lenger pålagt å ha gult nivå, men det anbefales å fortsette med gult nivå dersom smittesituasjonen lokalt tilsier det.

* Videregående skoler og voksenopplæringen går fra rødt til grønt nivå. Kommunene må vurdere tiltak etter den lokale situasjonen.

* Jevnlig testing i skoler og barnehager skal i større grad benyttes i områder med høyt smittetrykk.

* Kommunene bes om å følge utviklingen i smittesituasjonen og justere tiltaksnivået i tråd med utviklingen. Barnehager og skoler må ha beredskap for rask overgang til strengere tiltaksnivå.

Kilde: NTB

– Det legges nå opp til at langt flere avgjørelser skal tas lokalt, og det virker umiddelbart som en fornuftig strategi. Situasjonen er svært ulik fra sted til sted, og da vil det normalt være klokest at de som kjenner situasjonen best også vil være de som kan fatte kloke vedtak om lokale smitteverntiltak. At det er strengere enkelte steder, og mildere andre steder, er nok veien å gå, skriver han på Utdanningsforbundets hjemmesider.

– Kunnskapsministeren understreket at kommunene må lytte til ansatte, ledere og elever når de velger hvordan tilbudet i barnehage og skole skal organiseres. Dette er et godt råd, for det er ikke bare hensynet til smitterykk som er viktig i disse avgjørelsene. Det må også gjøres helhetlige vurderinger av sykefravær og tilgang til bemanning, uttaler Handal.

– Det testregimet som nå skal gjelde, kjenner vi ikke godt nok, men det er et svært avgjørende punkt. Myndighetene mener nå at testkapasiteten skal bli god nok til å gjennomføre det regimet som skal på plass. Dersom det viser seg at vi ikke har nødvendig testkapasitet, må systemet endres omgående.

Powered by Labrador CMS