Dronning Mauds Minne Høyskole

Barnehagelærerutdanning i Trondheim må kutte to klasser 

Dårlige søkertall ved mange av landets lærerutdanninger  får alvorlige konsekvenser. Nå må en av landets største barnehagelærer-høyskoler kutte ut to planlagte klasser.

Publisert Sist oppdatert

130 lærerstudier har tomme plasser. Også ved en av Norges største barnehagelærerutdanning Dronning Mauds Minne høgskole (DMMH) er det ledige studieplasser.

– Ja, det fyltes ikke opp på første opptak. Antallet går såpass tilbake at vi må kutte to klasser. En på ordinær barnehagelærer og en på natur og friluftsliv, sier Berit Gåsbakk, seniorrådgiver ved DMMH.

Det er ledige studieplasser ved de fleste studietilbudene ved DMMH sin hovedcampus i Trondheim, det eneste studiet som har flere søkere i år enn tidligere, er tilbudet de har i Kristiansund.

– Vi vet ikke hvor mange studenter vi ender opp med, det er flere runder med opptak, men det første opptaket viser trenden for i år. Det er alvorlig at det er så få søkere. Vi er bekymret for barna. Færre barnehagelærere kan gi flere ansatte på dispens i barnehagene, og færre ansatte med tilstrekkelig kompetanse vil i sin tur ramme barna i barnehagene, sier Gåsbakk.

– Må dere gå til oppsigelser?

– Nei det må vi ikke, det er ingen som blir oppsagt nå.

– Hva tror du tilbakegangen i søkere til studie kommer av?

– Det er vanskelig å si, men noen skylder på pandemien. Men for to år siden hadde vi veldig gode søkertall, og det kunne også skyldes pandemien. Det at det har vært mye negativ omtale av læreryrkene, kan spille inn, men det er ikke lett å si hvorfor færre søker seg til yrket, sier Berit Gåsbakk.

Landet over er det i alt 130 ulike studier til lærer som har ledige studieplasser. Nytt av året er at det også er ledige plasser i de store byene.

Powered by Labrador CMS