Erstatt dagens lærernorm med reelle klassedelingstall

Debatt: Skolenes landsforbund vil erstatte dagens lærernorm med reelle klassedelingstall.

Publisert

Det er begrenset hvor mange man kan dytte inn i et klasserom og likevel forvente super undervisning og kvalitetsoppfølging av hver enkelt elev. Elevgruppene må ikke være større enn at det er mulig for læreren å følge opp alle på en forsvarlig måte.

I dag er det slik at det skal være et lærerårsverk på 15 elever fra 1. til 4. klasse, og et lærerårsverk på 20 elever fra 5. til 10. klasse.

Men lærernormen er gjennomsnittstall. Den sier ingenting om hvor mange elever det kan være i en klasse med bare en lærer til stede.

I videregående skole ser vi en utvikling der vi oftere og oftere ser en sammenslåing av klasser i fellesfag. Dette gjøres selvsagt for å spare penger.

I en tid hvor vi ser en urovekkende utvikling i skolen med vold og trusler, mobbing, skolevegring og utfordringer innen psykisk helse, er det viktigere enn noensinne at elevgruppene/klassene ikke er større enn at det er mulig for læreren å ha oversikt og kontroll.

Skolenes landsforbund vil derfor, ifølge et nylig vedtak i landsstyret, ha innført klare klassedelingstall. Når elevtallet når et visst antall, må det automatisk utløse midler som muliggjør klassedeling.

Powered by Labrador CMS