Ruselkka skole, klasserom, tavle, undervisning, lese, skrive, lrer, elev, konsentrasjon

Vil øke kontaktlærer-tiden i Tromsø

SV i Tromsø vil utvide kontaktlærertiden med en halvtime – hvis kommuneøkonomien tillater det.

Publisert Sist oppdatert

– Det skal ikke mange telefonsamtaler til, før all kontaktlærertiden er brukt opp. Det er en kjempeutfordring, sier Pål Julius Skogholt (SV).

Han er leder for oppvekst- og utdanningsutvalget i Tromsø kommune. Skogholt mener det settes av for lite tid til kontaktlærerarbeidet i skolen. Derfor går SV til valg på å sette av mer tid til dette arbeidet.

– Kontaktlærerene er helt grunnleggende for samhandlingen mellom elev, skole og hjemmet. Det er veldig viktig for å få til en god skolehverdag for elevene, sier han.

Frem til i fjor hadde kontaktlærere i grunnskolen krav på 45 minutter i uken til kontaktlærerarbeidet. Da ble den  doblet til 90 minutter i uken for kontaktlærere med 21 eller flere elever.

Skogholt har som mål at Tromsø kommune skal øke kontaktlærertiden med 30 minutter i uken for kontaktlærerne i grunnskolen.

– Det er en stor økning?

– Ja, det er stor økning, men vi tror det er nødvendig. Det kommer selvsagt an på kommuneøkonomien, og om vi får tak i nok lærere. Men dette er veldig viktig for oss.

For å kunne øke kontaktlærertiden, må skolene ansette flere lærere, og det er ikke gratis.

– Det er et dyrt tiltak, så vi vet ikke hvor mye vi klarer å øke tiden med. Det er ikke bare, bare å få det til, sier SV-politikeren.

Ny prøveordning i høst

SV går også til valg på å jobbe for at alle elever skal undervises av lærere med godkjent lærerutdanning.

– Vi har sett en økning i antall lærerstillinger uten godkjent lærerutdanning. Det er en trend som går i feil retning, og det må vi få gjort noe med, sier Skogholt.

Han forteller at denne utfordringen er større i distriktsskolene enn i byen. 

En annen utfordring er at vikartimer fylles av lærere uten godkjent lærerutdanning. Til høsten skal det derfor gjennomføres en prøveordning på skolen på Hillesøy. Der skal de øke grunnbemanningen for å kutte ned på vikarbruken.

– Har dere regnet på hvor mye dette kommer til å koste?

– Vi har ikke noe regnskap på det. Men vikartimene er ganske dyre i utgangspunktet. Vi kommer neppe til å komme utenom vikartimer med ufaglærte. Vi ønsker at de fast ansatte lærerne skal ha lærerutdanning. Men det avhenger både av søkertall til lærerutdanningene, kommuneøkonomi og mye annet.



Powered by Labrador CMS