Ruselkka skole, klasserom, tavle, undervisning, lese, skrive, lrer, elev, konsentrasjon

Vil øke kontaktlærer-tiden i Tromsø

SV i Tromsø vil utvide kontaktlærertiden med en halvtime – hvis kommuneøkonomien tillater det.

Publisert Sist oppdatert

– Det skal ikke mange telefonsamtaler til, før all kontaktlærertiden er brukt opp. Det er en kjempeutfordring, sier Pål Julius Skogholt (SV).

Han er leder for oppvekst- og utdanningsutvalget i Tromsø kommune. Skogholt mener det settes av for lite tid til kontaktlærerarbeidet i skolen. Derfor går SV til valg på å sette av mer tid til dette arbeidet.

– Kontaktlærerene er helt grunnleggende for samhandlingen mellom elev, skole og hjemmet. Det er veldig viktig for å få til en god skolehverdag for elevene, sier han.

Frem til i fjor hadde kontaktlærere i grunnskolen krav på 45 minutter i uken til kontaktlærerarbeidet. Da ble den  doblet til 90 minutter i uken for kontaktlærere med 21 eller flere elever.

Skogholt har som mål at Tromsø kommune skal øke kontaktlærertiden med 30 minutter i uken for kontaktlærerne i grunnskolen.

– Det er en stor økning?

– Ja, det er stor økning, men vi tror det er nødvendig. Det kommer selvsagt an på kommuneøkonomien, og om vi får tak i nok lærere. Men dette er veldig viktig for oss.

For å kunne øke kontaktlærertiden, må skolene ansette flere lærere, og det er ikke gratis.

– Det er et dyrt tiltak, så vi vet ikke hvor mye vi klarer å øke tiden med. Det er ikke bare, bare å få det til, sier SV-politikeren.

Ny prøveordning i høst

SV går også til valg på å jobbe for at alle elever skal undervises av lærere med godkjent lærerutdanning.

– Vi har sett en økning i antall lærerstillinger uten godkjent lærerutdanning. Det er en trend som går i feil retning, og det må vi få gjort noe med, sier Skogholt.

Han forteller at denne utfordringen er større i distriktsskolene enn i byen. 

En annen utfordring er at vikartimer fylles av lærere uten godkjent lærerutdanning. Til høsten skal det derfor gjennomføres en prøveordning på skolen på Hillesøy. Der skal de øke grunnbemanningen for å kutte ned på vikarbruken.

– Har dere regnet på hvor mye dette kommer til å koste?

– Vi har ikke noe regnskap på det. Men vikartimene er ganske dyre i utgangspunktet. Vi kommer neppe til å komme utenom vikartimer med ufaglærte. Vi ønsker at de fast ansatte lærerne skal ha lærerutdanning. Men det avhenger både av søkertall til lærerutdanningene, kommuneøkonomi og mye annet.Powered by Labrador CMS