Barnehagelærer pedagogisk leder Alta Linda Marie Bræck ordførerkandidat Frp
Linda Marita Bræck, barnehagelærer og ordførerkandidat i Alta.

Linda er barnehagelærer og ordførerkandidat «med fræs i»

Linda Marita Bræck (Frp) brenner for barnehagejobben, men stiller opp hvis velgerne vil ha henne som ordfører.

Publisert

Pedagogisk leder i Saga barnehage i Alta, Linda Marita Bræck (42), har etter noen års pause gått tilbake til politikken. 

Den tidligere Høyre-representanten stiller nå til valg for Fremskrittspartiet, og kan ende opp som ordfører hvis partiet gjør et godt valg.

– Du har bestemt deg for å ta opp politikken igjen etter noen års opphold. Er det spesielle ting som har fått deg til å satse på politikken igjen?

 – Jeg har jobbet i barnehage i 19 år og er nesten som en veteran å regne. Jeg engasjerer meg blant annet fordi barnehagene i Alta, spesielt det siste året, har hatt store problemer med å få tak i nok folk, både utdannede barnehagelærere og vikarer. Mange vurderer å skifte yrke på grunn av presset vi har og arbeidsmengden vi har. Vi kan ikke fortsette på denne måten. Det er viktig at man engasjerer seg i politikken for å prøve å endre denne situasjonen. Jeg føler at skolen gis mest oppmerksomhet av politikerne, nå er på jammen meg på tide at barnehagene kommer mer fram i lyset.

– Etter mange år som Høyre-politiker har du meldt overgang til Frp. Har det vært noen spesiell grunn til partiskiftet?

– Høyre har i mange år stått mitt hjerte nærmest, jeg har vært i partiet i over 20 år, og representerte partiet i kommunestyret i to valgperioder. Etter noen års pause fra politikken bestemte jeg meg for å starte på en ny frisk. Jeg har alltid helt litt mot Fremskrittspartiet, og kom frem til at det ble mitt nye parti. Ikke minst vil det være veldig bra for partiet å ha mer fokus på familie- og barnehagepolitikk.

Kan bli politiker på heltid

Fremskrittspartiet opprinnelige ordførerkandidat, Ronny Berg, har trukket seg, og nå er situasjonen den at hvis FrP skulle vinne valget, og Linda Marie Bræck får flest personstemmer, blir hun ordfører og dermed heltidspolitiker. Hun kommenterer situasjonen slik:

– Tanken på det er nesten uvirkelig. Det å bli ordfører har ikke vært noen ambisjon fra min side, situasjonen som har oppstått, var helt uforutsett. Hvis det vise seg at velgerne vil ha meg, stiller jeg selvfølgelig opp. Men mest av alt ønsker jeg å bli værende og gjøre en jobb i barnehagen.

 – Hvilket politisk mål ville du sette høyest på din dagsorden?

– Mitt mål er at vi skal øke grunnbemanningen i barnehagen. Med tilstrekkelig bemanning vil vi redusere utgiftene til både vikarbruk og sykepenger. I dag må vi arbeide overtid bare for å få det til å gå rundt. Vi gjør det vi kan for å gi barna et pedagogisk tilbud, men iblant skorter det virkelig på kapasiteten.

– Hva er det beste med arbeidet som barnehagelærer?

– Det er veldig fint å få være med ungene i hverdagen og se utviklingen deres. Jeg jobber på en småbarnsavdeling og får tilbringe store deler av dagen sammen med dem. Noe av det beste er at hverdagen er så variert. Vi er ute, vi er inne, vi baker og vi går turer. Men tenk, her om dagen var det en som kalte «barnehagetante», jeg holdt på å klikke på ham. Er vi der enda, liksom?

Voksenopplæring i kommunestyret

Bræck forteller at hun kunne ønske seg en dag der hun stod i kommunestyret og fortalte hvordan det faktisk er å være i barnehagen.

– Mange kjenner ikke til rammeplaner og andre formelle krav, og enkelte oppfatter barnehagen som en ren oppbevaringsplass. Økt bemanning er hjertesaken min, og nå har vi heldigvis fått med oss flere andre partier på laget. Jeg skulle virkelig ønske at alle barna fikk rett til barnehageplass fra den dagen de fylte ett år. Det er kjempefint at vi har fått utvidet ordningen med gratis barnehageplass, men vi må ikke glemme at det trengs mennesker her til å utføre det viktige arbeidet.

– Hvorfor skal folk stemme på deg?

– Hehe, her om dagen ropte en far i barnehagen etter meg: «Ska du bli ordfører?», og jeg ropte tilbake «Ja, hvem vet?». Da han spurte hvorfor han skulle stemme på meg, svarte jeg med et smil: Da får du en ordfører med fræs i!»

– Men altså: Alta har økende befolkning og høye barnetall, og de aller fleste barna går i barnehage. Jeg tenker som så at hvis folk gir meg tillit og stemmer på meg, så skal jeg sørge for at vi har et godt barnehagetilbud her i Alta.

Powered by Labrador CMS