Danmarks barne- og utdanningsminister Mattias Tesfaye.

Stopper frihetsforsøket i danske skoler

Frihetsforsøket på danske skoler forlenges med ett år. Men så er det slutt, ifølge utdanningsminister Mattias Tesfaye (S). At skolene må gi avkall på friheten uten at forsøket er evaluert, opprører lærernes tillitsvalgte.

Publisert

I 2020 fikk Danmarks statsminister Mette Fredriksen fra Sosialdemokratene (S) det hun selv kalte en «vill idé» om å slippe skoler, barnehager og eldreomsorgen fri fra lover og regler for å finne ut av hvordan hverdagen kom til å bli dersom de ansatte fikk bestemme.

Kommunene fikk velge seg ett område; enten skole, barnehage eller eldreomsorg. I Esbjerg og Holbæk ble skolene sluppet fri fra høsten 2021. Folkeskolefrihetsforsøket skulle etter planen pågått fram til sommeren 2024. Deretter skulle forsøket evalueres, og man skulle høste erfaring fra skolene.

Men sist uke vedtok Folketinget å forlenge frihetsforsøket, som pågår på skoler i kommunene Holbæk og Esbjerg, med ett  helt skoleår. Det skriver bladet Folkeskolen.

Onsdag 10. april melder Folkeskolen at barne- og utdanningsminister Mattias Tesfaye (S) har bestemt seg for å sette en sluttdato for frihetsforsøket før det er evaluert. Bakgrunnen skal blant annet være at Danmarks nye skoleavtale skal lovfestes, og gjelde for alle kommuner fra sommeren 2025.

Da Utdanningsnytt besøkte Bjergmarkskolen i Holbæk, fikk vi høre om et forsøk som ga lærerne ny giv.

I Norge har det vært tverrpolitisk enighet om å iverksette et frikommuneforsøk. Høyre fikk gjennomslag for det i juni 2022. 

Regjeringen har iverksatt forsøket i 2024 og 40 kommuner fikk penger. Pengene skal gå til mer tillitsbaserte arbeidsformer i skoler og barnehager.

Kritiserer manglende politisk interesse

I Esbjerg sitter lokallagsleder i Danmarks Lærerforening, Maja Gundermann Østergaard, igjen med en opplevelse av at politikerne ikke har vært reelt interessert i skolenes og lærernes erfaringer. Det er tilsynelatende ikke bruk for ytterligere erfaringer fra skolene i Esbjerg og Holbæk, mener hun.

 At skolene må gi avkall på friheten uten at forsøket er evaluert, opprører Østergaard.

Til bladet Folkeskolen uttaler Tesfaye: 

– Det er min ambisjon at vi bruker tiden, fra nå og fram til lovforslaget framsettes, på å være i dialog med Holbæk og Esbjerg kommuner om hvordan vi sikrer at de to forsøkskommunene på en meningsfull måte kan vende tilbake til en ny normal situasjon.

Dermed har skolene i Esbjerg og Holbæk altså fått en sluttdato for når de skal gi avkall på den friheten som de fikk sommeren 2021.

Får inntrykk av at forsøket kun har symbolsk karakter

Lokallagsleder Østergaard er skuffet over ministerens beslutning. Til Folkeskolen uttaler hun:

– Jeg er ikke overrasket over at det settes en sluttdato for frihetsforsøket. Men at man lukker forsøksavtalen før man har gjennomgått erfaringene fra forsøket, det etterlater et inntrykk av at forsøket kun har hatt symbolsk karakter. Det er virkelig skuffende.

Det var statsminister Mette Frederiksen (S), som med ordene "jeg indrømmer, at det er en vild idé” i åpningstalen til Folketinget i 2020 annonserte at de to kommunene skulle få frihet til å prøve å lage en skole etter regler der skolene ikke skulle være forpliktet til så mye annet enn at undervisningen skulle være gratis og at elevene skulle ta avgangseksamen.

Frikommuneforsøk iverksatt i Norge 2024

Ett av løftene Støre-regjeringen ga i Hurdalsplattformen var å iverksette en tillitsreform i offentlig sektor. Som ledd i arbeidet reiste en delegasjon til Holbæk kommune for å se nærmere på det danske frihetsforsøket.

Med på turen vinteren 2022 var blant annet tidligere kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp), tidligere statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) og KS-ledelsen.

Narud fortalte til Utdanningsnytt at målet med turen var å få inspirasjon både til arbeidet med fornying av offentlig sektor, innovasjonsarbeid og tillitsreformen. En av dagene besøkte de Gislinge skole som deltar i frihetsforsøket i Holbæk kommune.

I juni 2022  var det Høyre-toppenes tur til å besøke Danmark. Tina Bru, Erna Solberg og Henrik Asheim dro til Helsingør for å lære om frihetsforsøket i barnehagene av Helsingørs borgermester Benedikte Kiær.

I juni 2022 fikk Høyre gjennomslag i Stortinget for å iverksette et frikommuneforsøk i Norge.

I 2024 iverksatte regjeringen det norske frikommuneforsøket. Regjeringen har lansert tiltaket som en del av regjeringens tillitsreform. Til sammen 40 kommuner har fått et tilskudd på 250.000 kroner hver. Pengene skal gå til mer tillitsbaserte arbeidsformer i barnehager og skoler.

Powered by Labrador CMS