Vikartørken i skoler og barnehager:
Amputerte skoledager og reduserte åpningstider flere steder

Kommunene sliter med høyt sykefravær og vikartørke i barnehager og skoler. I Harstad ble 7. klassinger permittert en halv dag forrige uke. I Bergen, Bodø, Alta, Hammerfest og Harstad må barnehagene be foreldre hente barna tidligere.

Publisert Sist oppdatert

– Det pedagogiske opplegget er det første som ryker, sier Terese Rossi Stenevik, pedagogisk leder i Skjold barnehage til Bergensavisen.

Flere ganger denne vinteren har barnehagen også vært nødt til å redusere åpningstidene i mangel på folk. Trond Øverli, styrer i barnehagen, sier at det er lenge siden de har klart å få tak i en ekstern vikar.

– Vi er blitt gode på å planlegge uten vikarer, men det tærer på og skaper frustrasjon, sier Øverli.

Direktør i Etat for barnehage i Bergen, Mimi Bjerkestrand, bekrefter til avisen at vikarbyråene ikke klare å levere folk.

– Det har aldri vært så stor mangel på vikarer eller så høyt sykefravær noen gang som nå, sier hun til BA.

– Prekær situasjon

Vikartørken er en utfordring flere steder i landet.

I slutten av januar skrev Utdanningsnytt om Emmi (1,5 år) som måtte være med mamma Ellisif Wilhelmsen på jobb på Tverredalen skole da barnehagen hennes måtte stenge på grunn av sykdom og vikarmangel. Wilhelmsen jobber som lærer på ungdomstrinnet. Om hun hadde blitt hjemme med datteren ville hennes elever stått uten lærer.

Kommunalleder for oppvekst og kultur i Alta, Bjørn Pedersen, uttrykte sin fortvilelse over mangelen på arbeidskraft.

– Vi er i en helt prekær situasjon og har gått ut bredt for å prøve å løse bemanningskrisen. Vi mangler ansatte både innen helse og utdanning, spesielt ille er det i barnehagene. Vi har utvidet budsjettene for å ansette 20 prosent flere, men når det ikke finnes folk å ansette, hjelper ikke det.

Alta er ikke den eneste kommunen i nord som sliter. I Bodø er det knapt en vikar å oppdrive til barnehager og skoler, melder Avisa Nordland.

«Rop om hjelp»

– Jeg har aldri opplevd sånn tørke, sier barnehage- og skolesjef Tore Tverbakk til avisen.

Mandag gikk han sammen med tillitsvalgte ut for å appellere til alle som kan bidra til at skolene og barnehagene i kommunen får gjort jobben sin.

– Vi har kritisk mangel på mannskap. Dette er et rop om hjelp, sier Tverbakk.

I Harstad måtte rektor ved Medkila skole permittere 7. klassingene halve dagen på fredag. Årsaken var høyt sykefravær blant ansatte.

Det skriver iHarstad.

Også Hammerfest kommune har de også vært nødt til å stenge avdelinger og begrense åpningstiden i mangel på folk.

– Hovedproblemet er at det ikke finnes vikarer. Det betyr at ved fravær har vi ingen å sette inn. Vi har verken assistenter, fagarbeidere eller barnehagelærere som er tilgjengelig for vikaroppdrag i Hammerfest, sier kommunalsjef Arve Paulsen til iFinnmark.

Powered by Labrador CMS