Vikarkrise – Emmi (1,5 år) må være med på skolen

Vikarmangel gjør at barnehagen til Emmi (1,5 år) i Alta må stenge avdelinger. Da må hun være med lærermamma på jobb, sånn at elevene får undervisning.

Publisert Sist oppdatert

– Emmi skulle selvfølgelig aller helst vært i barnehagen, men avdelingen hennes er stengt på grunn av vikarmangel. Så derfor er hun med meg på jobb, sånn at mine elever får undervisning. Det er også vanskelig å skaffe vikarer her på skolen, sier Emmis mamma, Ellisif Wilhelmsen.

Hun er lærer ved Tverrelvdalen skole som er en 1 til 10-skole i Alta. Wilhelmsen er lærer på ungdomstrinnet. Fredag publiserte hun en oppdatering på Facebook der hun skriver om situasjonen de står i.

– I går var storesøster sin avdeling i samme barnehage stengt. Sånn har det vært ei stund, og sånn vil det sannsynligvis fortsette fremover. Dette er ikke en unik situasjon for vår barnehage, og heller ikke for Alta, sier Wilhelmsen.

Vikartørke

Flere kommuner i Norge melder om utfordringer med å skaffe vikarer på grunn av høyt sykefravær.

– Barnehager i hele landet finner ikke vikarer og de som står igjen, jobber seg inn i sykemeldinger. Det er underbemanning og vikartørke. Man leverer ikke det kjæreste man har med en god følelse da, sier Emmis mamma.

Wilhelmsen og mannen prøver å få kabalen til å gå opp når barnehagen må stenge. Noen ganger må hun ta med seg en av ungene på jobb.

– Men det er ikke optimalt. Elevene er greie, tar henne på fanget og bistår. Men hun forstyrrer jo undervisningen så klart. Men alternativet kunne vært at de ikke fikk noen undervisning i det hele tatt, sier læreren som holder på å rigge til teknikken til engelskundervisningen til 10. trinn.

Leter land og strand

Kommunalleder for oppvekst og kultur i Alta er Bjørn Pedersen. Han er fortvilet over mangelen på arbeidskraft.

– Vi er i en helt prekær situasjon og har gått ut bredt for å prøve å løse bemanningskrisen. Vi mangler ansatte både innen helse og utdanning, spesielt ille er det i barnehagene. Vi har utvidet budsjettene for å ansette 20 prosent flere, men når det ikke finnes folk å ansette, hjelper ikke det, sier Pedersen.

Han har gått ut i lokalpressen og etterlyst ansatte. Han har reist rundt på utdanningsmesser for å prøve å få nyutdannede til å søke seg til Alta.

– Denne uka var jeg i Trondheim på NTNU og nylig besøkte jeg Levanger. Vi hadde også folk på barnehagelærerutdanningen ved Dronning Mauds Minne. Vi prøver å gi dem gode betingelser og noen får vi lokket hit, men ikke mange nok, sier Pedersen.

Lav arbeidsledighet

Alta har lav arbeidsledighet. For å arbeide som vikar i barnehage har de ingen krav til utdanning, men at de som ansettes må beherske norsk.

– Men vi slåss om arbeidskraften med andre som kanskje kan tilby bedre betingelser. Samtidig, hvis ikke foreldre kan levere barna i barnehagen, så vil det igjen gå ut over andre arbeidsplasser. Det blir en ond sirkel, sier Bjørn Pedersen.

I Alta har det vært vanskelig å skaffe nok bemanning i barnehagene lenge, også faste ansatte. I de siste to månedene har flere barnehager måttet ha redusert åpningstid eller stenge avdelinger for å kunne tilby en forsvarlig drift.

Lærer, Ellisif Wilhelmsen frykter flere kan bli syke.

– Jeg klarer ikke å underholde barna mine 100 prosent og samtidig være 100 prosent lærer. Elevene mine taper, men de taper enda mer dersom jeg ikke er på jobb i det hele tatt, da skolen heller ikke har vikarer å sette inn. Dermed taper jeg også i form av at jeg ikke kan holde på slik i lange tider før jeg selv har jobba meg rett inn i utbrenthet og sykemelding, sier Ellisif Wilhelmsen.

Powered by Labrador CMS