hovedtillitsvalgte Linda Hagen Aasen, Jens Adolfsen og Merete Henden
Hovedtillitsvalgte Linda Hagen Aasen, Jens Adolfsen og Merete Henden

Straffeloven inn i skolereglene

Debatt: Endelig er det skoleavslutning og på Facebook florerer det av bilder av strålende bunadskledd ungdom og stolte lærere med tårer i øynene. Jo, dette er faktisk verdens mest meningsfulle jobb. Vel blåst!

Publisert

Hvis du er en av disse lærerne, kan du trygt rydde pulten, ta en velfortjent sommerferie og se fram til blanke ark i august.

I år er det første gang på 25 år jeg ikke er til stede på en skoleavslutning. Jeg satt på bakerste benk på fylkestinget i Østfold og fikk med meg en viktig endring i skolereglene for alle videregående skoler i fylket: Elever og foresatte skal gjøres kjent med lærerens særskilte vern i straffeloven, og vite at vold og trusler mot lærere er forbudt og straffbart. Ved å informere i oppstarten av skoleåret, og på alle foreldremøter, vil det forhåpentligvis være med på å forebygge uønsket atferd. Det vil påvirke all læring med positivt fortegn.

Jeg er glad for at lærere regnes som en så viktig yrkesgruppe at vi er beskyttet av et særskilt vern i straffeloven, og jeg er glad for at det begynner å bli kjent. Vi har ingen lærere å miste!

Så tikket det inn to meldinger fra ulike skoler i Oslo-området om ukas hendelser:

  • Fem elever med kniv truet en lærer fysisk og verbalt.
  • En 7. klassing hadde tatt kvelertak på en lærer etter å ha fått mobilen inndratt.

I begge tilfellene har ledelsen heldigvis fulgt opp med politianmeldelse og støtte til læreren. Kanskje noen av elevene ble utvist for en dag, men læreren skal fortsette som en trygg klasseleder, tilrettelegge undervisningen og yte omsorg for alle. Om disse elevene også står på scenen på skoleavslutningen rake i ryggen, aner jeg ingen ting om, men det spørs om lærerne sitter i salen.

Om du aldri har opplevd noe i nærheten disse to eksemplene eller skrekkhistoriene fra media, så håper jeg du likevel ser det som din plikt å passe på at alle lærere har det trygt og godt på jobb for det må til for at elevene skal ha et godt læringsmiljø. Vi skal framsnakke yrket som mye vi bare kan, for det er flust av gylne øyeblikk, men så lenge noen blir slått ned eller trua på livet har vi en felles kamp foran oss.

Jeg er glad for at lærere regnes som en så viktig yrkesgruppe at vi er beskyttet av et særskilt vern i straffeloven, og jeg er glad for at det begynner å bli kjent. Vi har ingen lærere å miste!

For noen lærere blir dette den endelig skoleavslutning, altså avslutning i skolen. Punktum.

Straks skal jeg også rydde pulten min, og i august starter arbeidet med å følge opp skolereglene.

Riktig god sommer til samtlige lærere!

Powered by Labrador CMS