UDF etterlyser tiltak for å bedre søkning til lærerutdanningene

– Nå må det komme virkningsfulle tiltak som kan gi både bedre lønn og arbeidsvilkår for lærerne, enten de jobber i skolen eller i barnehagen, sier Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet. Men det er noen lyspunkt.

Publisert Sist oppdatert

Tallene som kom fra Samordna opptak i dag, viser fortsatt nedgang i de samlede søkertallene til lærerutdanningene. Det er femte år på rad at det er nedgang.

– Med de rette rammene, og med nok ressurser, er læreryrket verdens beste yrke. Lærerjobben, både i barnehage og skole, er også en av samfunnets aller viktigste, sier Røsvoll.

– Derfor er svikten i søkertallene over mange år svært dramatisk. Nå må det komme virkningsfulle tiltak som kan gi både bedre lønn og arbeidsvilkår for lærerne, enten de jobber i skolen eller i barnehagen, mener Røsvoll.

Røsvoll er glad for at alle partene nå virker å ha en felles kriseforståelse. Han trekker fram en felles rekrutteringsstrategi der regjeringen, lærerorganisasjonene, KS og universitets- og høgskole-sektoren, sammen har forpliktet seg til å bidra med ulike tiltak for å snu den negative utviklingen.

 Skal denne rekrutteringsstrategien få reell betydning, må alle tema på bordet, mener Røsvoll.

– Det betyr for eksempel at lærernes negative lønnsutvikling må stanses. Derfor er jeg fornøyd med at KS i strategien har forpliktet seg til å forhandle lønns- og arbeidsvilkår som blant annet skal bidra til god rekruttering til læreryrket, sier Røsvoll.

Noen lyspunkt 

I tillegg til lønn, er det en rekke tiltak som kan bidra til å gjøre barnehagen og skolen til attraktive arbeidsplasser:

 – Det må ryddes lærerens arbeidsoppgaver. Vi trenger en arbeidsgiver og myndigheter som vedsetter betydningen av lærerutdanningen og den kompetansen som lærerutdannede lærere har, og gir dem tid til å gjøre den jobben som trengs i møte med barnehagebarn og elever.

Røsvoll finner to små lyspunkt i dagens tall. Søkertallene til yrkesfaglærere har gått opp. Det samme har søkertall til lærerutdanningen for praktiske og estetiske fag.

Overordnet er allikevel tallene dystre. Røsvoll påpeker at de lave søkertallene er en del av en europeisk trend, og det derfor er enda viktigere med kraftige tiltak.

– Det krever politisk mot og handlekraft dersom vi skal snu trenden.

Powered by Labrador CMS