Elin Børve,og Nina Kjeøy ved Nord universitet.

De flyttet studiet til barnehagenes nabolag – da strømmet studentene til

Det har vært et dramatisk fall i antall søkere til barnehagelærerutdanning de siste årene. Men da Nord universitet flyttet 30 studieplasser til barnehagenes nabolag, fikk de brått 55 nye søkere.

Publisert

De siste årene har antallet søkere til barnehagelærerutdanning falt som en stein.

I toppåret 2019 var det rundt 4 500 førstevalgssøkere til barnehagelærerutdanningene i Norge. I 2024 har det falt til rundt 2 500 søkere, noe som er omtrent samme nivå som i fjor. 

Det dramatiske søkerfallet skjer samtidig som det ropes opp om bemanningskrise i Barnehage-Norge.

Men ved Nord universitet har de klart noe få andre klarer, nemlig å få en kraftig vekst i antall søkere til barnehagelærerutdanning fra i fjor til i år.

Mens de i 2023 hadde 138 søkere til 150 studieplasser, har de i år fått 214 søkere med barnehagelærer som førstevalg til det samme antallet studieplasser.

Mye av suksessen skyldes en form for nærskolesatsing.

Flyttet utdanningen lokalt

Ved Nord universitet fikk de en tilbakemelding fra Nærøysund kommune, nord i Trøndelag, om at de ønsket et lokalt studietilbud. Noe som gjorde at studentene slapp å reise langt, og hvor de samtidig kunne jobbe ved siden av studiene.

Fra Nord universitet svarte de at det kunne de tilby, så lenge kommunen sørget for minst 20 studenter til tilbudet. Nå er fasiten klar, og den ble 55 søkere til de 30 studieplassene som ble flyttet over 20 mil fra campus i Levanger til Kolvereid i Nærøysund kommune.

Dermed blir det fra høsten av en nett- og samlingsbasert barnehagelærerutdanning i Nærøysund. Studiet går over fire år, og det har kun oppstart denne høsten. Et slags pop-up-tilbud for lokal etterspørsel, hvor studentene kommer fra flere kommuner i nærområdet.

– Vi ser et stort behov for å tilby utdanningene der folk bor. Det gjør at ansatte som allerede jobber i barnehagene, men som mangler barnehagelærerutdanning, kan ta utdanningen ved siden av jobb, sier Nina Kjeøy, leder for kommunikasjonsteamet ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet.

18 av 28 møtedeltakere søkte

Hun sier at slike tilbud treffer dem som er etablert med familie og jobb og som ikke har anledning til å kjøre i mange timer til et studiested flere ganger i året for å delta på samlinger.

– Nå gjennomføres samlingene lokalt i Nærøysund. Mellom de fysiske samlingene er det nettundervisning, sier Kjeøy.

Hun leder også prosjektet LæreriNord, hvor universitetet jobber med å få flere til å velge barnehage- og grunnskolelærerutdanning. De inviterer blant annet til rekrutteringsmøter ute i kommunene. Da får de ofte tilbakemeldinger fra potensielle søkere og kommunene selv at de ønsker lokale tilbud.

Kjeøy sier at de hadde 28 påmeldte til et slikt møte i Nærøysund i fjor høst.

– Av disse har 18 nå søkt barnehagelærerutdanningen, sier hun.

 – Voldsomt behov

Hun tror lignende type lokale tilbud kan være noe av løsningen framover for å bedre rekrutteringen til de forskjellige lærerutdanningene.

Nord universitet kommer også til å starte en nett- og samlingsbasert barnehagelærerutdanning på Frøya, sørvest i Trøndelag, til høsten. Her er tilbudet finansiert av kommunene selv, noe som innebærer at det er lokale opptak til studiene.

– Kommunene melder om et voldsomt behov for barnehagelærere, så det er ikke usannsynlig at vi gir flere slike tilbud fremover. Det er veldig artig å se at det er så god søking til disse tilbudene, sier Kjeøy.

– Mobilisering i distriktene

Ifølge universitet har også en ny nettbasert master for barnehagelærere gode søkertall.

– Studentene kan følge undervisningen på nett, noe som gjør at de kan bo hvor som helst og likevel få en mastergrad i barnehagepedagogikk. Vi er glade for at de nye tiltakene vi har gjort, med endring av studietilbud og mobiliseringen som er gjort ute i distriktene, har gitt resultater i form av flere søkere, sier Elin Børve, faggruppeleder for barnehagelærerutdanningene ved Nord universitet, i en pressemelding.

På grunnskolelærerutdanningene er imidlertid fasit en nedgang i søkertallene også for Nord universitet.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS