Illustrasjonsbilde

Dropp klemming, kos og klåing

Debatt: "I løpet av livet har jeg truffet mange klåere", skriver direktøren i Rørentreprenørene Norge i denne debattartikkelen. Hennes tips er: "Dropp klemming, kos og klåing". 

Publisert Sist oppdatert

– Pappa angret på at han anbefalte rørleggeryrket, da han skjønte hvordan det er å være jente i faget.

Blikk, kommentarer, kos og klåing stoppet henne ikke. I dag er hun leder i en bedrift. Hun er oppgitt over det som oppleves som gammeldagse holdninger og uvaner. I rørbransjen må vi få slutt på det. 

Meeto

Syv år etter Metoo-bølgen er seksuell trakassering fremdeles et problem ifølge Folkehelseinstituttet. Kvinner er mer utsatt enn menn, og yngre mer utsatt enn eldre. Det er dårlig nytt når rørbransjen jobber hardt for å lokke jenter til faget. Alle analyser viser at vi står ovenfor en kjempeutfordring når det gjelder å rekruttere fagfolk til rørleggeryrket. Vi må rekruttere fra hele befolkningen og vi må rekruttere bredt. Rørbransjen skal være for alle. 

For å lykkes må mannen som har vært lenge i bransjen, gjøre sitt ytterste for at unge skal trives, både jenter og gutter. Han har et særlig ansvar og er den som kan gjøre endringer. Lykkes han ikke med det, ser det bekmørkt ut for rekrutteringen.

Mindretall

Byggenæringen har mange gjestearbeidere. Mange av dem jobber i tøffe turnus langt hjemmefra, nesten alle er menn, få snakker norsk eller engelsk og kulturen kan være tøff og temmelig gammeldags. På byggeplass er jenter fortsatt i mindretall og noen steder nesten for en raritet å regne. Arbeidslaget fra rørleggerbedriften har et stort felles ansvar for at alle på byggeplassen har det greit. Det holder ikke at mannlige rørleggere hever øyebrynene og rister på hodet, eller at en humrende trekker på skuldrene når han ser noe han egentlig ikke synes er greit. Gi beskjed; det er ikke greit å plage og gi uønsket oppmerksomhet til noen. 

Marianne Wætnes Røiseland

En klåer

– Han er en bra kar, men han er bare litt sånn.., ja, ikke bry deg, var det flere som sa om en klåer.

Mannen, godt opp i årene hadde mye godt ved seg; men han må slutte å kose, klemme, klå og fortelle dårlige vitser.

– Det var kanskje ikke tid og sted, unnskyldte han seg. 

Det har aldri vært tid og sted, og det har aldri vært morsomt. Seksuell trakassering er mobbing, uansett tid og sted.

I løpet av livet har jeg truffet mange klåere. En av dem var i toppledelsen i en bedrift der jeg jobbet. I mange år fikk han gjøre arbeidsmiljøet kjipt for både kvinner og menn. Luftet ble renere og miljøet bedre da han ble sparket ut av kontorlokalene til selskapet, halvannet år før han ble pensjonist. Kreativitet og lysten til å strekke seg kom tilbake.

Du blir en friere, gladere og mer opplagt arbeidstaker når du jobber i trygge, sunne omgivelser. Slike arbeidsmiljø trenger rørbransjen, det er de morsomme, gode og attraktive arbeidsmiljøene. Pappahjerter må fortsatt banke for jenter i rørbransjen. 

Denne debattartikkelen har vært publisert i Direktørspalten på Rørentreprenørene Norge.

Powered by Labrador CMS