Vuku barne- og ungdomsskole i Verdal
Vuku barne- og ungdomsskole i Verdal

Rektor: – Lærernormen og ekstra oppfølging sprenger skolebudsjettet

Dersom elever trenger oppfølging som krever ekstra bemanning, sprenges skolebudsjettet, sier rektor som har sagt opp i protest.

Publisert Sist oppdatert

Bjørn Stene sa opp rektorstillinga ved Vuku skole i Verdal uten å ha ny jobb å gå til. Til avisa Innherred sa han forrige uke at årsaken er feilprioriteringer.

Nå har han utdypa det han meiner er problemet: Å følge normtallet for antall elever per lærer og samtidig dekke behovet for spesialpedagogikk og anna oppfølging går ikke uten at budsjettet sprekker.

– Men det er ikke alle som passer inn i boksen på en skole, noen trenger ekstra oppfølging. Utenforskap må forebygges tidlig, å skyve problema foran seg vil koste i dyre dommer, sier Stene.

Ligge over normen

Gruppeleder for Arbeiderpartiet i Verdal kommunestyre Trine Reitan er også lærer ved Verdalsøra ungdomsskole. Til avisa sier hun at hun hører sukket i skolekorridorene.

– Vi kan ikke klappe oss på brystet og si vi har lærernorm. Det er minimum, det. VI bør ligge over norm for å nå alle elever og alle behov i fellesskolen, sier hun.

Reitan kaller situasjonen veldig alvorlig.

– Jeg har sett folk jeg aldri trodde skulle møte veggen, gjøre nettopp det, sier hun.

Trine Reitan understreker også at det særlig er elevenes rett til spesialpedagogikk som blir forsømt, og at det er elevene som må ta konsekvensen av dette. Når det ikke er tid til å se hver enkelt elev, setter det sperrer for elevenes evne til å utvikle seg, ifølge Reitan. 

Å miste gode fagfolk, som Bjørn Stene, kaller hun et kjempetap.

For mange kjemper

Samtidig meiner Reitan at kommunen bruker for mye penger på å ha for mange skoler.

– Vi kan ikke ha så mange enheter. Vi må tenke annerledes, og politikerne må tørre å ta upopulære valg, sier Reitan.

Ifølge kommunedirektør Geir Olav Jensen har skolesektoren allerede et overforbruk på 8,8 millioner.

Powered by Labrador CMS