Vet du hva ciskjønn er? 

Hvis ikke kan du lære det og andre nyord om kjønnsmangfold her. 

Publisert Sist oppdatert

Cisperson/ciskjønn/cis: Identifisere seg med kjønnet man fikk tildelt ved fødsel. 

Genderqueer/kjønnsskeiv: Ofte en person som ofte verken vil oppfattes som mann eller kvinne.

Ikke-binær: En person som ikke opplever å passe inn i kategoriene «mann» eller «kvinne». Noen identifiserer seg som noe midt mellom kvinne og mann, andre identifiserer seg ikke ved kjønn.

Interkjønn/intersex: Variasjon i kroppslig kjønnsutvikling. Bryter med medisinske forventninger til hvordan en hankjønns- eller hunkjønnskropp skal være. Noen kan være født med én sædleder og én eggleder eller ha en annen sammensetning av kromosomer eller hormoner som er avgjørende for den fysiske kjønnsutviklingen.

Biologisk kjønn:  Fysiske kjennetegn som genetalier, gener, kromosoner og kjønnshormoner. 

Juridisk kjønn: Samfunnets offisielle registrering av kjønn. 

Sosialt kjønn: Det kjønnet andre oppfatter deg som og som du sosialiseres inn i.

Kjønnsbekreftende behandling: Helsehjelp som bidrar til å bekrefte kjønnsidentiteten til en person som opplever manglende samsvar mellom biologisk kjønn og kjønnsidentitet. 

Kjønnsdysfori: Medisinsk betegnelse for ubehag forårsaket av manglende samsvar mellom en persons kjønnsidentitet og kjønnet en ble tildelt ved fødsel.

Kjønnsinkongruens: Vedvarende opplevelse av at kjønnet en ble tildelt ved fødsel ikke samsvarer med kjønnet man selv opplever å være.

Kjønnsuttrykk: Måten vi gir oss til kjenne på, for eksempel gjennom klær, som enten kvinne, mann, feminin, maskulin eller utenfor samfunnets tokjønnsnorm. 

Minoritetsstress: Tilleggsbelastning individer fra stigmatiserte grupper utsettes for på grunn av sin minoritetsposisjon.

Trans: Samlebetegnelse for et mangfold av kjønnsidentiteter og -uttrykk som bryter med samfunnets normer for kjønn. For eksempel kan begrepet trans innebære personer som definerer seg som transpersoner, personer som er født i feil kropp, ikke-binære, kvinne-til-mann og mann-til-kvinne.

Transfobi: Frykt for transpersoner, som kan gi seg uttrykk i fordommer og aggressivitet.

kilde: Bufdir

Powered by Labrador CMS