Liland barnehage er en av to barnehager i Evenes kommune i Nordland.

Gir barnehagelærer-studenter 50.000 kroner mot at de lover å jobbe i kommunen

Nok en kommune åpner lommeboka for å lokke til seg barnehagelærere. I Evenes tilbyr de både stipend og signeringsbonus. 

Publisert

I kommunens ferske tiltakspakke lister de opp hva de nå gjør for å rekruttere flere barnehagelærere.

Flere av tiltakene innebærer at de åpner lommeboka:   

  • Barnehagelærere som takker ja til stilling i kommunen får tilbud om en signeringsbonus på 50.000 kroner mot binding i to år. 
  • Pedagogiske ledere får 30.000 kroner på toppen av grunnlønna. 
  • Barnehagelærerstudenter som har fullført halve studiet kan søke Evenes kommune om et stipend på 50.000 kroner. De forplikter seg til å fullføre utdanningen og signere kontrakt med kommunen. Etter at utdanningen er fullført må de jobbe i Evenes i to år. 

I tillegg lanserer kommunen flere tiltak for å beholde de barnehagelærerne de allerede har. Pedledere som jobber i barnehagene i dag vi få den samme lønnsøkninga som nyansatte. Og barnehagelærere kan få funksjonstillegg for særskilte arbeidsoppgaver.

– Og de som allerede er ansatt i barnehagen kan søke om stipend til grunnutdanning for å ta barnehagelærerutdanning mot 30.000 kroner per år, maks 120.000 kroner for hele utdanningsløpet, sier HR-rådgiver Torill Helene Larsen i en pressemelding. 

Bonuser og firedagersuke

Evenes kommune har lenge slitt med rekrutteringen av barnehagelærere. Per i dag er det ingen av kommunens to barnehager som oppfyller pedagognormen. 

Her kan du sjekke ståa i din kommune. 

Kommunen er ikke alene om å bla opp tusenlappene i forsøk på bedre situasjonen. 

Frøya kommune lover alle nyansatte med bachelorgrad en signeringsbonus på 80.000 kroner. Lebesby kommune i Finnmark har opprettet en ordning for å beholde og rekruttere lærere i både skole og barnehage. 

Og tidligere i år skrev Utdanningsnytt om Hammerfest kommune som lokker med firedagersuke og signeringsbonus. De har nylig åpnet pengesekken ytterligere. Før lå de 20.000 kroner over tariff, nå hever kommunen det beløpet til 40.000 kroner, skriver barnehage.no. 

Nestleder i Utdanningsforbundet, Ann Mari Milo Lorentzen, mener det tyder på at stadig flere kommuner har fått øyene opp for den kritiske bemanningssituasjonen mange barnehager står i. 

– Skammelig lavt 

– Jeg tror det skyldes at barnehagelærere og styrere har vært tydelige og formidlet i offentligheten de svært alvorlige konsekvensene det kan få for tilbudet til barna, i tillegg til at de ansatte ikke får gjort jobben sin og i verste fall sliter seg ut gjennom opplevelsen av å ikke strekke til, sier hun. 

Lorentzen ønsker alle tiltak som kan bedre situasjonen velkommen. 

– Hva slags tiltak tror du har best effekt: lønn eller arbeidstid? 

– Jeg tror ikke det er enten eller, men begge deler. Lønnsnivået til barnehagelærere er skammelig lavt, og hvorfor skulle barnehagelærerne nøye seg med enten god nok tid til å gjøre jobben sin, eller en rettferdig lønn? spør hun. 

– Men vi vet dessverre at opplevelsen av ikke å strekke til gjør at mange forlater et yrke som de egentlig opplever som verdens fineste. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS