Hilde Lein, leder Utdanningsforbundet Trøndelag, på landsmøtet i 2023.

Nesten halvparten av lærerne i Trøndelag vurderer å forlate yrket i løpet av to år

– Kjempetrist, sier UDF-leder i Trøndelag, Hilde Lein.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge leder i Utdanningsforbundet Trøndelag, Hilde Lein, har allerede mange sagt opp jobben. 

Hun sier til Trønder-Avisa at begrunnelsen de oppgir ofte er den samme: For lite tid og ressurser til å følge opp elevene. 

– Det er kjempetrist. Som samfunn har vi ikke råd til at dette skal fortsette, sier Lein. 

Emosjonell belastning

Tallene lokalavisa bringer videre er hentet fra en undersøkelse Respons Analyse har gjort på vegne av fylkeslaget. Der svarer altså 43 prosent av lærerne at de vurderer å slutte i yrket i løpet av de neste to årene. 

– Det å se at unger trenger mer hjelp enn man har ressurser til, er en ganske stor emosjonell belastning når det varer over tid, sier Lein.

Hun oppfordrer politikerne til å tenke langsiktig. Hun frykter at dersom det ikke investeres i barnehage og skole blir det flere som ikke gjennomfører skolegangen og blir stående utenfor arbeidslivet. 

Samme mønster

Undersøkelsen fra Trøndelag er bare en i rekken av undersøkelser som viser det samme. 

Nylig kunne Utdanningsnytt fortelle at over halvparten av barnehagelærerne i Oslo ser for seg å slutte i yrket i løpet av seks år. I Bodø har over 100 lærere søkt seg bort fra skolen. Nesten 300 sier de har vurdert å skifte jobb. 

Samtidig viser søkertallene til høyere utdanning at stadig færre vil bli lærer.  Antallet førstevalgssøkere til lærerutdanningene falt med 4,2 prosent fra 2023 til 2024. 

I løpet av de siste fem årene er det blitt over 40 prosent færre søkere til barnehagelærerutdanningene. 

Ifølge nestleder i Utdanningsforbundet, Thom Jambak, er det spesielt to ting det haster å få gjort noe med for å bedre situasjonen: arbeidsforhold og lønn.

– Dette har pågått lenge nå, så tiltak burde kommet for lenge siden. Vi er utålmodige etter å så kraftfulle og virkningsfulle tiltak for å få søkertallene opp og få en bedre arbeidssituasjon for barnehagelærere og lærere, sa Jambak til Utdanningsnytt da søkertalla ble kjent. 

Powered by Labrador CMS