Lærer Lena har studert i over sju år og håper hun får betalt for det

Lena er adjunkt med opprykk og har jobbet som lærer i 27 år og har ei lønn på rett over 650 000. Nå tar hun master og håper KS setter pris på det. 

Publisert

 – Vi får ikke betalt for utdannelsen, sier Lena. H. Vatsaas (50). 

Hun er kontaktlærer for 10.trinn på Volda ungdomsskule i Møre og Romsdal, og har jobbet som lærer i 27 år. De siste årene har hun tatt master i spesialpedagogikk, og nærmer seg nå 440 studiepoeng. Det tilsvarer over sju års studier. Likevel; hun har ikke tro på at hun noen gang kommer til å tjene like mye som sivilingeniører, advokater eller leger. 

Langt ifra. 

I dag tjener hun mindre enn de aller fleste med høy utdanning. 

– Lønnstaket i skolen er nådd for meg. Jeg måtte ta master for å få lønnstillegg, sier hun. 

Lena har jobbet som lærer i snart tretti år, og trives. Men lønnsutviklingen trives hun ikke med. 

– Det var krise at forhandlingene gikk fra Staten til KS. Siden den gangen har det gått nedover med lærernes lønn, sier hun. 

Lena. H.Vatsaas er kontaktlærer på Volda ungdomsskule.

Nå er årets lønnsoppgjør i gang, og i Oslo forhandler Unio med KS. Ledelsen i Utdanningsforbundet er med. Fra Volda følger Lena med. 

– Jeg håper de skjønner at de må sette pris på oss lærere. 

– Jeg forventer like bra oppgjør som i fjor, minst. Det skal mye til før lønnsgapet er tettet. Vi lærere har mistet kjøpekraft nesten hvert eneste år, sier hun. Lena tenker både på forskjellene opp til andre med høy utdanning og de som jobber i private bedrifter.

– Tror du at det blir et bra oppgjør?

– Man må ha forhåpninger, må aldri miste håpet. Men om det er realistisk, det er en annen sak. Kontaktlærertillegget er også for lite i forhold til den ekstrajobben det er å være kontaktlærer, sier Lena. 

Hun sier hun blir irritert av å tenke på det. 

– Jeg føler at jobben jeg gjør ikke blir verdsatt. Det er som om myndighetene ikke ser at vi også produserer noe verdifullt. Vi produserer kunnskap for framtida. Og den er Norge avhengig av, sier Lena. 

Lønn og verdi

– Lønn er viktig for at jeg føler meg verdsatt, sier Lena.   

– Har du vurdert å ta en jobb utenfor skolen? 

– Ja, mange ganger. Kanskje jeg kunne jobbet med rådgiving, HR, kursing eller noe sånt. 

– Ville du tjent mer da?

Lena ler. 

– Ja, ja, mye mer.

 Men likevel velger hun å bli, og hun vet godt hvorfor.  

– Det er jo fordi jeg liker jobben min. Jeg er veldig glad i å være med elevene. Lønn er viktig, men å trives i jobben er kanskje enda viktigere. 

– Jeg er klar til å streike, men jeg er redd for at det ikke hjelper. Det er jo kanskje ikke vits å streike når det bare blir tvungen lønnsnemd, sier Lena.  

– Rekruttering er også noe KS må tenke på. Det er jo så få som vil bli lærere, sier hun.

Powered by Labrador CMS