Kari Oliv Vedvik mottok hederlig omtale under Fagpresseprisene.

Hederlig omtale for saker om lek i barnehagen og vold mot lærere

Første steg, Utdanning og Utdanningsnytt fikk torsdag kveld to hederlig omtale under Fagpresseprisene.

Publisert Sist oppdatert

Første steg fikk sin hederlige omtale i klassen «Innertieren» for temanummeret «Bli med barna i leken». Juryen, som er ledet av Trine Skei Grande, skriver i sin begrunnelse at temanummeret tar for seg noe vi alle kan, eller har kunnet, men som journalister sjelden dekker. 

«Det går rett inn i lesernes arbeidshverdag. Det handler om faglige ståsteder og uenigheter, gode caser og praktiske tips, om lek i barnehager.»

Line Fredheim Storvik

Blantsakene i temanummeret er saken om Tuften barnehage, hvor de ansatte blir med barna og Askeladden til månen, og en fin artikkel om barnehageansatte som er synes det er vanskelig å leke.

– Det er utrolig gøy og veldig stas at en liten redaksjon som Første steg høster heder for sin journalistikk i skrap konkurranse med store og dyktige redaksjoner i Fagpressen. Prisen er en anerkjennelse av journalistikken og fagbladet vi lager, sier Storvik.

Storvik fremhever at hun ikke har gjort jobben med temanummeret om lek alene.

– Jeg deler hederen med sitt team av dyktige folk: frilansjournalistene Kjersti Salvesen, Mikkel Kamp og Merete Sillesen, fotografene Charlotte Wiig, Ingun A. Mæhlum, Helene Bagger og Marianne Otterdahl-Jensen og designeren Erlend Lans Pedersen i Mediamania.

Dette er ikke første gang redaktør Line Fredheim Storvik og Første steg får pris og heder på Fagpresseprisene. I fjor vant bladet den gjeveste prisen Årets Fagblad i tillegg til to hederlige omtaler. 

Vold mot lærere

Journalist i Utdanning og Utdanningsnytt, Kari Oliv Vedvik, fikk hederlig omtale i kategorien Graveprisen for arbeidet med barn som blir voldelige mot læreren, blant annet saken om Geir som ble banket opp av en elev. Arbeidet hennes avdekket også at lærere ble utsatt for over 100 krenkelser hver eneste dag.

Juryen skriver i sin begrunnelse at når barn blir voldelige, har noe gått alvorlig galt. 

«Men da denne redaksjonen ville skrive om elevers vold mot lærerne, var det ingen som visste hvor eller hvor ofte det skjedde. Mot mye motstand kartla redaksjonen møysommelig alle varsler i 20 kommuner de siste tre årene, og alle rettssaker i Norge de siste fem årene. En serie sterkt berørende reportasjer satte temaet for alvor på kartet – og fikk statsråden til å snu, og sette i gang med egen kartlegging.»

– Det er utrolig gøy å få anerkjennelse for journalistikken vår. Jeg er veldig stolt! sier ansvarlig redaktør i Utdanningsnytt, Kaja Mejlbo .

X-klassen

Hun mener begge prisene er vel fortjente. Sakene treffer kjerneleserne og setter dagsorden. 

– Første steg sitt temanummer om lek er ikke bare gøyalt og lekkert, det er også svært nyttig. Lek er et aktuelt tema og i dette nummeret får barnehagelærerne inspirasjon, tips og råd til hvordan man skal legge til rette for leken i barnehagene, sier Mejlbo.

– Artikkelserien om vold mot lærere, som er publisert i Utdanning og på Utdanningsnytt, setter søkelys på et svært viktig, og alvorlig tema. Journalist Kari Oliv Vedvik har jobbet systematisk over langt tid med å finne tall, aktuelle dommer og lærere som har delt sine opplevelser. Det gjør sterkt inntrykk å lese disse sakene.

Kari Oliv Vedvik har flere ganger tidligere vunnet priser for sine journalistiske arbeider, blant annet den sterke historien om Jakten på X-klassen fra 2015.

© Utdanningsnytt

Line Fredheim Storvik fikk hederlig omtale for temanummer om lek i barnehager.
Powered by Labrador CMS