Redaktør i Første steg Line Fredheim Storvik mottar Fagpresseprisen 2023 fra juryleder Kjersti Løken Stavrum (t.v.) under prisutdelingen i Pressens hus i Oslo

Første steg vant Fagpresseprisen

Tidsskriftet Første steg dro hjem hele tre utmerkelser på årets prisfest i Fagpressen, deriblant den gjeveste, årets Fagpressepris. Utdanning fikk hederlig omtale.

Publisert Sist oppdatert

Under årets Fagpressepris-utdeling markerte Første steg seg som en av kveldens store vinnere. Tidsskriftet stakk av med hele tre utmerkelser, to hederlige omtaler og selveste Fagpresseprisen 2023. Redaktør i Første steg Line Fredheim Storvik mottok prisen fra juryleder Kjersti Løken Stavrum under prisutdelingen i Pressens hus i Oslo.

– Fagpresseprisen er en mangekamp; konkurransen står om redaksjonelt innhold, presentasjon, innovasjon og utvikling, dagsordensetting og betydning i målgruppen – og salg og inntekter, sa Løken Stavrum før vinneren ble annonsert. Løken Stavrum bemerket at prisen til Første steg er et resultat av mange år med solid journalistikk og utvikling.

– At journalistikken er prisverdig, er grunnleggende. Dertil kommer den systematiske jobbingen for å meisle ut et produkt som treffer målgruppen, gang på gang, sa Løken Stavrum.

Inspirasjon for andre

Redaktør Line Fredheim Storvik sier hun håper prisen til Første steg kan være inspirasjon for andre små redaksjoner.

– Det er utrolig gøy og veldig stas at en liten redaksjon som Første steg får den gjeve Fagpressprisen og to hederlige omtaler i skrap konkurranse med store og dyktige redaksjoner i Fagpressen. Prisen er en anerkjennelse av journalistikken og fagbladet vi lager, sier Storvik.

Artikkelserien om barnehageansatte som krenker barn er laget av Line Fredheim Storvik, redaktør i Første steg og journalist Kjersti Salvesen.

Hun sier det er mulig å drive omfattende, grundig og god journalistikk, om man har vilje og tålmodighet og jobber systematisk ved siden av den faste produksjonen. Det tar bare litt lengre tid.

– Jeg har ikke gjort jobben alene og deler prisen med mitt dyktige team av frilansjournalister, som Kjersti Salvesen, fotografer som Marie von Krogn og Charlotte Wiig, skribenter, illustratører og designerne Erlend Lans Pedersen og Øyvind Kristiansen i Mediamania. De har alle en «drive» og et ønske om å lage viktig journalistikk som har betydning for de mest sårbare i samfunnet: barna våre, sier Storvik.

Øyvind Kristiansen i Mediamania skryter også av samarbeidet.

– Line vet hvor hun skal og har meislet ut en god kurs. Så er det vår jobb å bidra med å spisse den visuelle journalistikken og lage gode forsider, sier han.

Redaktør Line  Fredheim Storvik i Første steg og daglig leder Øyvind Kristiansen i Mediamania
Redaktør Line Fredheim Storvik i Første steg og daglig leder Øyvind Kristiansen i MediaMania.

– Vi liker best å jobbe med journalistikk som betyr noe for en gruppe mennesker, og jeg tror det er en av hovedgrunnene til at Første steg vant denne prisen.

Setter dagsorden

Ansvarlig redaktør i Utdanning/Utdanningsnytt, Kaja Mejlbo, trekker også frem hvordan Første steg har posisjonert seg de siste årene.

– Jeg må si som juryen, dette er en velfortjent pris som speiler flere år med grundig og godt arbeid. Første steg markerer seg med relevant og solid journalistikk. Nå krones verket med selveste Fagpresseprisen 2023, sier Mejlbo.

– Med Line som redaktør har Første steg blitt en merkevare som står sterkt hos målgruppen, men som også når et bredere publikum. Det ser vi på responsen sakene får. Første steg setter dagsorden med aktuelle og ærlige historier fra barnehagesektoren som engasjerer og inspirerer.

Tidligere i år var også Første steg nominert til Den store journalistprisen for artikkelserien om barnehageansatte som krenker barn. Den samme reportasjen fikk hederlig omtale i kategorien "Journalistprisen".

Heder til Utdanning

Designer i Utdanning/Utdanningsnytt Kristin Slotteøy

Både Første steg og Utdanning fikk dessuten hederlig omtale i kategorien "Innertieren", Første steg for artikkelserien om barn som pårørende, Utdanning for reportasjen om hvordan rapgruppa Karpe er blitt fast innslag på pensumlistene i norsk.

Den er skrevet av journalist Margrethe Zacho Haarde og designet er av Kristin Slotterøy.

– Det var stas å få en utmerkelse for den reportasjen. Det er en litt utypisk Utdanning-sak. Det er ikke hver dag vi skriver om musikk og rapgrupper, men jeg tror dette er en sak som treffer både nisjen av norsklærere og et langt bredere publikum, sier ansvarlig redaktør Kaja Mejlbo.

Her er juryens begrunnelse

Fagpresseprisen 2023:

Fagpresseprisen er en mangekamp; konkurransen står om redaksjonelt innhold, presentasjon, innovasjon og utvikling, dagsordensetting og betydning i målgruppen – og salg og inntekter. Dette er en langt mer allsidig pris enn Den store journalistprisen. At journalistikken er prisverdig, er grunnleggende. Dertil kommer den systematiske jobbingen for å meisle ut et produkt som treffer målgruppen, gang på gang. Som ved noen tidligere utdelinger, har juryen hatt denne kandidaten i kikkerten i noen år. Vi har sett den komme. Nå er det tid for at Fagpresseprisen går til Første steg!

Hederlig omtale inntertieren:

Hundretusener av barn i Norge må på en eller annen regnes som pårørende, blant dem barn som har opplevd sykdom eller død i den nære familie.

Barnehagelærerne er noen av de første som møter barn som er pårørende. De har nesten ingenting om emnet i utdanningen. Gjennom temanummeret om barn som pårørende ønsket Første steg å gi barnehagelærerne mer kunnskap og konkrete tips om det vanskelige temaet, og mot til å snakke om det. Det har de klart på en utmerket måte, blant annet gjennom flere svært sterke intervjuer med berørte mennesker. Fagfolk og forskningsbaserte kilder styrker arbeidet ytterligere. Dette er konstruktiv journalistikk på høyt nivå – journalistikk av stor nytteverdi for målgruppen. Innertierens hederlige omtale går til Første Steg ved journalist og redaktør Line Fredheim Storvik for tema-saken: «Mammaen min er død – slik kan barnehageansatte møte barn som er pårørende.»

Hederlig omtale Fagpressens journalistpris:

«Kanskje dere kan skrive om det som ikke er så bra også?» Slik startet saken som journalistene i den lille redaksjonen jobbet med i syv måneder. Om barnehageansatte som ikke er skikket til jobben sin. Som sier at barnet får fryse når det ikke har med seg ulltøy. Som sier den fete gutten har godt av det når han sitter fast i husken og må dras løs. Noen nasjonal oversikt fantes ikke. En grundig kartlegging viste at en av fem barnehagesaker hos mobbeombudene handler om ansatte som krenker barn. Redaksjonen gjorde også en omfattende undersøkelse av hvordan studiesteder følger opp studenter som kan være uegnet for barnehagelæreryrket. Fagpressens hederlige omtale / diplom for arbeid av høy journalistisk kvalitet går til Første steg ved Kjersti Salvesen og Line Fredheim Storvik.

Powered by Labrador CMS