– Jeg er utrolig stolt av at en liten redaksjon som Første steg er nominert til Den store journalistprisen sammen med journalister fra de største og dyktigste redaksjonene i Norge, sier redaktør Line Fredheim Storvik (midten) sammen med journalist Kjersti Salvesen (t.h.) og fotograf Charlotte Wiig.

Første steg kan vinne Den store journalistprisen

Redaktør Line Fredheim Storvik og journalist Kjersti Salvesen i Første steg er nominert til Den store journalistprisen for sin dokumentar om barnehageansatte som krenker barn.

Publisert Sist oppdatert

– 1 av 5 barnehagesaker handler om ansatte som krenker barn, viser Første steg sin undersøkelse. Vi utdanner til og med uskikkede barnehagelærere, fordi vi synes synd på dem hvis de stryker. Konsekvensene for barna kan bli store. Elever som blir krenket av lærere har en rett ifølge loven å klage til statsforvalterne dersom de ikke blir hørt. Denne retten har ikke barnehagebarn. Det bør det gjøres noe med, sier redaktør Line Fredheim Storvik.

Hun håper dokumentaren i Første steg kan bidra til at det blir en lovendring.

Her kan du lese dokumentaren: Krenkelsene i barnehagen har preget Turid Nese i over 30 år.

Sju måneders jobb

«Gjennom sju måneder har Første Steg-duoen jobbet med å avsløre saker i barnehager hvor de ansatte krenker barna. De jobbet systematisk med å finne tall, statistikk, fakta og eksempler. Mennesker som forteller om erfaringer fra barnehager som knapt er til å tro», skriver juryen bak Den store Journalistprisen.

Totalt ble det publisert 16 saker over 36 sider på trykk. Alle artiklene er også publisert på Første stegs nettside utdanningsnytt.no. Det ga 182 000 sidehenvisninger.

– Jeg er utrolig stolt av at en liten redaksjon som Første steg er nominert til Den store journalistprisen sammen med journalister fra de største og dyktigste redaksjonene i Norge. Det viser at det er mulig å drive omfattende, grundig og god journalistikk også i en liten nisje, om man har vilje og tålmodighet og jobber systematisk ved siden av den faste produksjonen, sier redaktør Line Fredheim Storvik i Første steg.

Hun er nominert til den gjeve prisen sammen med frilansjournalist Kjersti Salvesen. Storvik sier også frilansfotografene Charlotte Wiig og Marie von Krogh og designerne Erlend Lans Pedersen og Øyvind Kristiansen i Mediamania har vært viktige for det visuelle uttrykket i dokumentaren.

– Jeg er glad over å ha så dyktige folk på laget. De har alle en «drive» og et ønske om å lage viktig journalistikk som har betydning for de mest sårbare i samfunnet: barna våre, sier Storvik.

De nominerte til Den store journalistprisen er Øyvind Bye Skille i NRK (f.v.), Line Fredheim Storvik i Første sted, Bjørn Olav Jahr, Kristoffer Egeberg i Faktisk.no, og Annemarte Moland i Aftenposten

Setter dagsorden

Første Steg er et av fem fagblader som utgis av Utdanningsforbundet, og digitalt er stoffet en del av Utdanningsnytt.no. Kaja Mejlbo, ansvarlig redaktør for Utdanning og Utdanningsnytt, skryter av jobben Line Fredheim Storvik gjør som redaktør for Første Steg.

– Line har bygget opp en solid merkevare med Første Steg. De setter dagsorden og leverer solid og relevant journalistikk på barnehagefeltet, sier Mejlbo.

– Det er stor stas med nominasjonen til Den store journalistprisen og veldig hyggelig at både Første Steg og fagpressen markerer seg i denne sammenhengen, sier Kaja Mejlbo.

Første steg er nominert sammen med Aftenposten A-magasinet for «Barna Norge svikter», NRK for «Trakassering og misbruk i Forsvaret», journalist Bjørn Olav Jahr for sitt arbeid med to av norgeshistoriens mest omtalte krimsaker, Baneheia-saken og Tengs-saken og Faktisk.no for sin verifiseringsdesk om har avslørt og avkledd en rekke forsøk på falske nyheter.

I fjor fikk Første steg hederlig omtale for sin utvikling av tidsskriftet under Fagpresseprisen. Tidsskriftet har tidligere fått to hederlige omtaler for din dokumentar om gisseldramaet i Hjelmeland barnehage 20 år etter. Første steg fikk også hederlig omtale i 2018 for sin temasak om barnehagelærernes hverdag i 11 ulike land.

Her er hele juryens begrunnelse

Vi forventer at det er trygt å levere barna våre i barnehagen. Som foreldre har vi tillit til at ansatte alltid har en høy etisk og faglig standard. Slik er det dessverre ikke alltid. Det finnes uegnede folk i alle yrker.

–Gjennom sju måneder har Første Steg-duoen jobbet med å avsløre saker i barnehager hvor de ansatte krenker barna. De jobbet systematisk med å finne tall, statistikk, fakta og eksempler. Mennesker som forteller om erfaringer fra barnehager som knapt er til å tro, sier juryen bak Den store Journalistprisen. Her representert ved Helle Aarnes (Aftenposten og NJ) og Lars Kristiansen (NRK).

Et tips fra en ansatt i en barnehage satte journalisten og redaktøren på sporet av det som etter juryens mening ble en sterk og viktig serie om ansatte i barnehager som krenker barna de er satt til å passe på.

I barnehagene har ansatte en plikt til å melde ifra hvis kolleger krenker barn. Mye tyder på at den plikten ikke følges opp.

Det fantes ingen oversikter og ingen statistikk. Ingen visste egentlig om og i hvilket omfang dette foregår. Det første grepet de to i Første steg tok, var en kartlegging blant landets 11 mobbeombud. Fem barnehagesaker handlet om ansatte som krenket barn. Det var bare toppen av isfjellet.

En journalist og en redaktør i en liten redaksjon ga seg ikke. Gjennom sju måneder jobbet de systematisk med å finne tall, statistikk, fakta og eksempler. Mennesker som forteller om erfaringer fra barnehager som knapt er til å tro.

Totalt ble det publisert 16 saker over 36 sider på trykk. Alle artiklene er også publisert på Første stegs nettside utdanningsnytt.no. Det ga 182 000 sidehenvisninger.

Juryens vurdering er at de Kjersti Salvesen og Line Fredheim Storvik har gjort et svært godt og grundig journalistisk arbeid. De har avdekket forhold i samfunnet som må opp og frem i lyset. Artikkelserien berører oss sterkt. Det handler om små barn og myndighetspersoner som påfører dem skader, snarere enn å gi dem trygghet. Det er alvorlig.

Konsekvensene av journalistikken er blant annet at en rekke relevante instanser nå tar tak i disse utfordringene.

Juryen lar seg imponere over det gode, grundige og tidkrevende arbeidet to personer i en liten redaksjon har fått til.

Journalisten Kjersti Salvesen og redaktør Line Fredheim Storvik, Første steg – et tidsskrift for barnehagelærere nomineres til Den store journalistprisen.

Powered by Labrador CMS