Norske Katrine Solhaug driver barnehage og bor i Kambodsja med mannen Simen Julner og barna Eline (3) og Emilie (1). Her er de foran et av verdens sju underverker, Angkor Wat, som normalt har fem millioner besøkende årlig. – Det er helt spesielt å få tatt et bilde her uten folk, slik det var da landet var i total lockdown på grunn av koronapandemien, forteller Katrine.

De startet plastfri barnehage i Kambodsja

Da det norske paret Katrine og Simen ikke fikk barnehageplass til yngstejenta Emilie (1) i Kambodsja, startet de like godt en egen barnehage.

Publisert Sist oppdatert

For 13 år siden flyttet Katrine Solhaug (41) og ektemannen Simen Julner (37) til Kambodsja. Sammen driver de det lille hotellet Babel Guesthouse i byen Siem Reap, som er mest kjent for verdens sjuende underverk, Angkor Wat.

Begge barna, Eline (3) og Emilie (1), startet i den private, britiske barnehagen Treehouse. Under pandemien ble barnehagen stengt, og da den åpnet igjen, fikk bare Eline tilbud om plass.

– Til vår store fortvilelse var det ikke noe tilbud til Emilie. De fleste av våre ansatte sto også uten barnehage. Dermed ble løsningen å skape vår egen barnehage, forteller Katrine.

LES OGSÅ: Hver morgen blir de 610 kinesiske barna undersøkt for å sjekke at de er friske nok til å gå i barnehagen

Etablerte småbarnsavdeling

Barnehagen Treehouse, der eldstejenta Eline (3) gikk, trengte et sted for de minste under to år. Katrine og Simen inngikk derfor et samarbeid med dem og etablerte småbarnsavdelingen Busy Bees. Barnehagen følger britisk læreplan, inspirert av Montessori-pedagogikken.

Katrine har kjøpt skatter til barnehagen i en japansk bruktbutikk i byen. Teppene, de flettede kurvene, rattan-hyllene, lampene, bambus- gardinstangen og bambusbuen er fra en lokal leverandør. Bamsene er fra en venn i Australia, og Katrine har malt veggmaleriene.

Katrine er utdannet sosionom fra Norge med fordypning i internasjonalt sosialt samarbeid. Hun har studert flerkulturell pedagogikk i Nicaragua og markedsøkonomi i Mexico. Hun har jobbet som reiseleder og hotellsjef og har erfaring fra folkehøgskoler i Norge.

Katrine har også jobbet med mennesker med funksjonshemninger i Malawi. Hun har bodd i 7 land og reist i over 50.

– Jeg elsker å reise og møte nye kulturer og har valgt studier der jeg får mer ut av studiene ved å bo et annet sted på kloden, forteller Katrine.

Mannen Simen traff hun da de begge studerte markedsøkonomi i Mexico. Han er økonomiansvarlig på hotellet, men som hotelleiere har han og Katrine ansvar for alt fra å booke gjester og drive markedsføring til å fikse aircondition og gjøre hagearbeid.

De har 12 ansatte og 16 tuk-tuk-sjåfører. Sjåførene tar gjestene med på turer som hotellet tilbyr, og bedriften er derfor like mye en turoperatør.

Ble værende i 13 år

– Jeg lurte Simen med til Kambodsja. Vi skulle bare drive hotell i et år, men ble hodestups forelsket i landet, folkene og kulturen. For første gang etter å ha reist utrolig mange steder, følte jeg at her vil jeg bo. Men vi hadde ingen anelse om at vi skulle bli i 13 år, smiler Katrine.

De tenker å bli boende til barna kommer litt opp i skolealder. Da vil de hjem til Norge for å få mer stabilitet og kontinuitet enn hva som ofte tilbys på skoler i Kambodsja.

LES OGSÅ: I denne barnehagen i Frankrike var parkdress et fremmedord

Denne kafeen er laget av bambus og trematerialer og en populær lekeplass for barna.

– Mange i Kambodsja bor her fra tre måneder til to år på korte oppdrag eller et eventyr for livet. Så forsvinner de til sine hjemland. Det samme med lærerne, forteller Katrine.

Barna lærer flere språk

Seks barn i alderen ni måneder til to år går i barnehagen Busy Bees hver ukedag mellom 08.30 og 11.30.

Norske Emilie (1) går sammen med en britisk, en japansk og en kambodsjansk jente i tillegg til en gutt som er halvt kambodsjansk og halvt canadier og en gutt som er halvt amerikansk og halvt fransk. Storesøster Emilie (3) får full dag i barnehagen Treehouse, som er for barn over 2 år.

Eline snakker engelsk i barnehagen. Sammen med foreldrene snakker hun en blanding av mammas stavangerdialekt og pappas oslomål, ispedd noen engelske gloser. Hun snakker engelsk når hun leker med barna hjemme, selv om de fleste snakker khmer tilbake. Eline kan si enkle ting, som at hun er sulten, på khmer. Emilie er for liten til å snakke noe særlig ennå, men foreldrene regner med at hun vil ha samme språkutvikling som storesøsteren.

LES OGSÅ: I denne portugisiske barnehagen får barna mye oppmerksomhet

Aldri bodd i Norge

Norske Katrine Solhaug og mannen Simen Julner skulle bare bo i Kambodsja i et år, men har vært her i 13 år og driver både hotell og barnehage og har fått barna Eline (3) og Emilie (1) her.

– Våre barn har aldri bodd i Norge, bare vært på besøk der. De har selvsagt ingen formening om hvordan det ville være å gå i en norsk barnehage, sier Katrine.

Når barna i Busy Bees er ferdig i barnehagen hver formiddag, får barna til de hotellansatte og nabobarn lov til leke der.

Katrine forteller at selv om ettermiddagsleken er et gratis og ikke organisert tilbud, har de i hvert fall én voksen til stede. For det meste er det to der og passer på, vanligvis kokkene og vaskedamene.

– Vi tilbyr denne muligheten til våre ansatte og naboer, fordi vi vet hvor tøft det er ikke å ha noe tilbud til barna sine, forteller Katrine.

Ansatte to kokker

De to ansatte som nå jobber med de minste barnehagebarna i Busy Bees, er vanligvis kokker på Babel Guesthouse. De er fra landsbygda og kan tenke seg å fortsette å jobbe i barnehagen dersom turistene ikke kommer tilbake og gjestehuset må stenges. De har fått opplæring av de ansatte i Trehouse barnehage.

– Opplæringen var veldig gøy. Vi lærte å synge sanger sammen med barna og bruker det spesielt når de er urolige. Dessuten fikk vi masse tips til kreative aktiviteter tilpasset alderen, sier Sopha Sem (32), som selv har to skolebarn.

– Vi lærte mye nyttig av pedagogene fra Treehouse, legger Surann Euon (25) til. Hun har erfaring med å passe brorens sønn.

LES OGSÅ: – I Norge får barna være med å koste ute - i USA ville barnehagen bli saksøkt

Emilie (1) og Ming på klatrepyramiden de kaller pikler triangle. Den kan barna klatre i og utforske fra de er seks måneder til fem år.

Bygg i bambus

– Vi er svært opptatt av miljøet og har i årevis jobbet mot plastforurensing, fordi vi hver morgen får plastforurensningen i fleisen. Det flyter over alt. Det ble naturlig at vår egen barnehage ble plastfri, forteller Katrine.

De utdanner lokale folk om hvor skadelig plastforurensning er, holder foredrag om temaet og arrangerer søppelplukking. De sponser landets eneste firma som resirkulerer hard plast.

LES OGSÅ: De mexicanske barna øver på å krabbe i barnehagen

LAGD AV BAMBUS: Kjøkkenet fylles med ulike leker, blader, steiner og ting fra naturen, slik at barna får være kreative og lage ting på egne premisser.

– Her finnes ikke resirkuleringssystemer og søppeltømming som i Norge. Det er viktig for oss å bidra til en mer bærekraftig utvikling, sier Katrine.

De er også opptatt av ansvarlig turisme og tilbyr de ansatte høyere utdanning, helseforsikring og gode arbeidsforhold. Det er ikke vanlig i landet. Da alt ble stengt på grunn av koronapandemien, hjalp de ansatte Katrine og mannen å bygge barnehagen. De lagde et uteområde i bambus og tre, og brukte materialene fra den gamle restauranten på Babel Guesthouse.

LES OGSÅ: Her får barnehagebarna lekser, og aktivitetene er styrt av voksne

Eline og bestevenninnen Melissa finner ut hva de kan bruke materialene og trelekene til.

Treleker og gjenbruk

Det driftige paret støtter lokale produsenter i valg av leker til barnehagen. Katrine har samlet på treleker, og hun finner de utroligs- te skatter i en japansk brukthandel i byen.

– Jeg er inspirert av montessoripedagogikken og liker å bruke naturen i lek. Det ser jeg at barna også gjør. Det er fantastisk å være med på dette, og gøy å se hvor godt barn blir aktivisert uten plastleker, sier Katrine.

LES OGSÅ: Her lærer 2-åringene engelsk .

– De samarbeider allerede bra, og samspill tror jeg er noe av det viktigste barn kan lære i barnehagen. Uansett hvor i verden den er.

Norske Katrine Solhaug og mannen Simen Julner sammen med barna sine, Eline (3) og Emilie (1), og ansatte på Babel Guesthouse og barnehagen Busy Bees, som de driver i Kambodsja. Her er de på tur til et av verdens underverker, Angkor Wat, som normalt er fullt av turister, men var helt tomt under pandemien.
Powered by Labrador CMS