I den portugisiske barnehagen Jardim Infantil Bom Pastor er de opptatt av å ha tid til å gi barna kos og nærhet. Assistent Paula Alberto klemmer barna ofte

I denne portugisiske barnehagen får barna mye oppmerksomhet

I den lille, portugisiske barnehagen har de tid til å gi hvert enkelt barn mye oppmerksomhet, sier Rosa Fereitas. To ansatte har ansvar for 18 barn.

Publisert

Jardim Infantil Bom Pastor Kindergarten er en av Portugals mange små barnehager. Med 54 barn føles stedet som en hyggelig familie med nok plass og oppmerksomhet til alle. Klokken er halv ti på morgenen, og en munter flokk barn og voksne er samlet i det lille gymlokalet. Kosedyret Pico Pico, en figur fra barnas bøker, hjelper direktør Rosa Fereitas med å presentere dagens program. Rosa er ikke bare barnehagens sjef, men også barnehagelærer i en av barnehagens tre grupper.

Assistentene gjør det praktiske

Et av barna følger med for å få en kos og være litt sammen med Rosa.

– Vi kan jobbe veldig individuelt i denne barnehagen, som å følge opp barn med autisme, barn som sliter etter en skilsmisse, eller barn med lærevansker eller motoriske problemer. Vi ser hva hvert enkelt barn har behov for, sier Rosa. Både assistenter og barnehagelærerne gjør alle oppgaver som et team. Neste uke skal de til dyrehagen i Porto og dropper historietimen.

– Vi kan jobbe veldig individuelt i denne lille barnehagen. Vi ser hva hvert enkelt barn har behov for, sier direktør Rosa Fereitas i den portugisiske barnehagen

Barnehagen har tre grupper for barn fra tre til fem år. Det er 18 barn, en barnehagelærer og en assistent per gruppe. Barnehagelærerne lager program, underviser og vurderer barna. Assistenten Paula Alberto hjelper barna med ulike aktiviteter i klasserommet, som maling eller å lage tredimensjonale leker. Hun hjelper til under måltidet, og når barna skal sove, er på toalettet eller er ute og leker.

– Jeg liker variasjonen, og vi ansatte støtter og hjelper hverandre. Jeg blir også spurt om min mening om hvordan undervisningen fungerer, sier Paula.

– Assistentene har ingen utdannelse, men mye erfaring. De er like mye verdsatt som barnehagelærerne, sier direktøren.

På stranda i tre uker

Barnehagen er en del av et kirkesokn. Den er finansiert av staten og foreldrepenger. Barnehagen besøker også kirkens dagtilbud for eldre regelmessig.

Det er vanlig med små barnehager i Portugal, som denne med 54 barn totalt.

– Barna tar del i de eldres aktiviteter og lærer respekt, forteller Rosa. De eldre forteller også om livet i gamle dager. Barnehagen ligger i distriktet Viana do Castelo nord i Portugal, bare fem minutters gange fra de vakre strendene ved Atlanterhavskysten. De første tre ukene i juli drar barnehagen på stranda. Barnehagen er som et lite samfunn. Her er fleksibilitet, men også utfordringer fordi oppgavene fordeles på få ansatte.

Portugal

• Ulike yrkesgrupper: barnehagelærere, assistenter, kontorarbeidere, kokk og rengjøringsassistent.

• Utdanning: Barnehagelærere: 4-årig universitetsutdanning i å undervise. Det siste året har de spesialisering i barnehagen. Assistenter: trenger ingen utdanning, men erfaringen betyr mye.

• Månedslønn: Assistenter: ca. 600 euro (ca. 5800 NOK) Barnehagelærere: 1200–2500 euro (ca. 12 000–25 000 NOK)

• Antall voksne per barn: 1:9,5. Maks: 1:12,5

• Antall barnehagelærere: Tre av ni ansatte. En barnehagelærer og en assistent uten utdanning per gruppe.

• Soverutiner: Fra kl. 13.00 til 15.00, hvis barnet har behov. Barna sover inne i senger.

• Måltider: Varm lunsj med suppe, hovedrett og frukt. Morgensnacks og ettermiddagssnacks, pluss ekstra snacks for barna som er der til 18.30.

• Arbeidstid: Assistenter: jobber to skift, 8.30–17.00 eller 10.00–19.30. Barnehagelærerne: ikke skift, og har 35-timers uke: De jobber 25 timer med barna (en del undervisning), 5 timer «familietid» som måltider og utelek og 5 timer planlegging.

• Åpningstid: 7.30–19.30

Barna som går i barnehagen, er mellom tre og fem år gamle og sover inne i senger.
Powered by Labrador CMS